2017-03-27 14:56:45• hírek • Szatmár.ro

Rivalitás vagy kiengesztelődés

A lélek mélyére hatolást, a csomók feloldását javasolta Jakabos Barnabás SJ a „Szent József a munkás” Katolikus Férfiak Szövetsége megerősítő hétvégéjén tartott előadásában.

Legyenek Szent József lelkületűek, próbáljanak Jézus szeretetével egymásra nézni, és ez a viszonyulás ne csak együttlétüket jellemezze, hanem egész életüket  – ezt kérte köszöntőjében Schönberger Jenő püspök a „Szent József a munkás” Katolikus Férfiak Szövetsége megerősítő hétvégéjén, szombaton reggel a Szent Alajos Konviktusban.

A férfiak ugyanakkor már pénteken találkoztak, a közelről és távolabbról érkezett tagok, vendégek beszélgetéssel hangolódtak a szombati napra, amelyre gondolati szempontból a legtartalmasabb munkafolyamatokat is tartogatták.

Mindehhez Jakabos Barnabás SJ marosvásárhelyi egyetemi lelkész, kollégiumigazgató előadása nyújtott alapot. Az antropocénben élünk – kezdte gondolatait Jakabos – vagyis egy olyan földtörténeti korban, amelyben leginkább az ember hatása nyilvánul meg: az alakítja, formálja. Megjelent ugyanakkor a világban az ember keltette krízis, amely rákként hatalmasodik el, felemésztve minden erőforrást, és mindent csak arra használva, hogy önmagát, a gócot, a problémát tartsa fenn és növelje.

A hasonló krízis-góc meg-megjelenik az emberekben is. Az emberiség ma elrejti, elfedi gondjait, sebeit. A fel nem dolgozott fájdalmak sokszor bűnöket is hozhatnak magukkal, így, amikor az adott gyengeséget másban is felfedezve, az illető bántására, elpusztítására való törekvést keltik. Közösségeknek, népeknek egymásra haragvásában, háborúskodásában szintén a fel nem dolgozott fájdalmak szülnek bűnöket. Ember és ember között a félelmekből fakadó rivalitás, a hiányosságok leplezéséből adódó gőg hoz felesleges szenvedést. Mindezek elkerüléséért a mélyre kell hatolni, meg kell a fájdalmakat érteni és dolgozni kell a feloldásukon. Végső soron az ember és Isten között levő feszültség, düh, harag – amely egyoldalú az ember részéről – is a megértés által oldható fel. A kiengesztelődés egy hosszú gondolati út eredménye, amely a kegyelem befogadásával, Isten tervének elfogadásával jár együtt. Az igazi megtérés történik meg, a teremtés befejeződésének a momentuma, amikor az ember kiengesztelődik istenével.

Az előadás hangulatában csoportokban kezdtek beszélgetéseket a férfiszövetségi tagok, délután keresztúti ájtatosságon vették vállukra a keresztet a Kossuth-kertben, este pedig szentségimádáson vettek részt. Vasárnap a további beszélgetések mellett jutott idő arra, hogy közös szentmisében adjanak hálát a közösen megélt napokért.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: