2012-05-15 16:46:11• hírek • Póti Orsolya

Rendezvények az Országos Önkéntesség Hete keretében

Május 14-20. között tartják Romániában az önkéntesség hetét. Az évente megszervezett eseménnyel minél több személyt próbálnak bevonni a közösség ingyenes fejlesztésébe. A Szatmári Caritas Szervezet több akcióval is felhívja a lakosság figyelmét e hét jelentőségére.

A Pro Vobis - Országos Önkéntességi Központ és a Romániai Önkéntességi Központok Országos Hálózata XI. alkalommal hirdeti meg az Önkéntesség Hete elnevezésű eseménysorozatot, melynek keretében szervezetek és alapítványok különféle figyelemfelkeltő akciókkal mutatkoznak be a nagyközönségnek.

Idén a legtöbb városban a hátrányos helyzetű személyeket igyekeznek segíteni abban, hogy felzárkózzanak a társadalomhoz, de cigaretta és kábítószer, valamint alkoholfogyasztás ellen is szerveznek kampányokat és a környezetvédelem fontosságát is tudatosítsák a társadalom tagjaiban - de mindezt úgy, hogy tevékenységeikért cserébe nem kérnek anyagi juttatást.

Az országos programba a Szatmári Caritas Szervezet önkéntes központja is bekapcsolódott május 15-től. A rendezvénysorozat keretében a keddi nap folyamán egy erdődi roma gyerekekből álló csoport a „Szent Pál" Önkéntes Központba tett látogatást, ahol a kis csapat betekintést nyerhetett a szatmári önkéntes központ működésébe.

Amik Marianna, a központ vezetője elmondta: Szatmárnémetiben 2002 óta van önkénteseket foglalkoztató központ, ahová jelenleg körülbelül nyolcszázan vannak beiratkozva, de ebből csak 450-en aktív tagok. A helyek száma nem korlátozott, így bármikor szívesen látnak 14-ik életévüket betöltött  önkénteseket.



Szintén kedden 10.00-12.00 óra között tettek látogatást a Szatmárnémeti „Aurel Popp" Művészeti Líceum diákjai a „Szent Jakab" Idősek Otthonába, ahol zenés műsorral örvendeztették meg az otthonba látogatókat.

A héten az önkéntes központ tagjai további rendezvényekkel járultak hozzá ahhoz, hogy a hátrányos helyzetben élőknek reményt nyújtsanak. Szerda délelőtt 10 órától a Reménység Központban gyógytornát szerveznek az odalátogató idősek számára, délben pedig a Túrterebesi Általános Iskolában hirdetik az önkéntesség fontosságát.

Május 17-én, az „Elisa Zamfirescu" Műszaki Kollégium önkéntes csapata ugyancsak a Reménység Központba látogat, ahol a fodrász és manikűr szakmát tanuló diákok szépítkezési napot tartanak az időseknek. Csütörtök délután 15.30 órától a Szatmár Megyei Kórház gyerekosztályán kerül sor programokra: a szervezet önkéntescsapata egy órán át játékokkal, mesékkel, énekekkel és versekkel örvendezteti meg a kórházban fekvő gyerekeket.

Péntek délután 13 órától futballmérkőzésre kerül sor a „Ion I.C. Brateanu" Műszaki Kollégium önkéntes csapata és a „Barátság Osztálya" Szociális Központ kedvezményezettjei között, és ugyanebben az időben a szervezet önkéntesei a Túr partján gyűjtik a hulladékot.

A szervezők szerint a romániaiak is egyre inkább megértik, hogy ők is tehetnek valamit a közösség érdekében, s mindezt úgy, hogy közben jól érezzék magukat. Míg külföldön inkább az idősebb személyek azok, akik önkéntesként hajlandók bekapcsolódni valamelyik szervezet munkájába, addig nálunk elsősorban a fiatalok körében mutatkozik hajlandóság erre vonatkozóan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: