2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2017-01-31 09:18:35• hírek • MTI

Rekordméretű volt 2016-ban a cseh fegyverexport

Csehország 2016-ban mintegy 18,9-20,2 milliárd korona értékű fegyvert és hadianyagot szállított külföldre az előzetes adatok szerint, ami mintegy 20-30 százalékos éves szintű növekedést jelent - közölte Jirí Hynek, a cseh védelmi és biztonsági ipari szövetség elnöke a CTK hírügynökséggel Prágában. A hivatalos adatokat az ipari és kereskedelmi minisztérium az év közepén hozza nyilvánosságra.

Jirí Hynek szerint a cseh hadiipari vállalatok jelenleg kapacitásuk felső határa közelében dolgoznak, így az idei növekedés várhatóan alacsonyabb lesz, mint az előző évi.

Bár az érdeklődés a cseh fegyverek és hadianyagok iránt emelkedik, a termelés bővítését korlátozza a szakképzett munkások hiánya. Hynek szerint a cégek többségének gondjai vannak a jó munkások "beszerzésével".

A tavalyi év kiemelkedő eredményeit nagyban befolyásolta, hogy a cseheknek sikerült újabb L-159 típusú hangsebességen aluli vadászgépeket eladniuk, és megugrott a technológiák és félkész termékek kivitele is. "Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy egyre kevesebb állam akar függő helyzetbe kerülni másoktól a fegyverek terén.  Ezért azok egy részét, mástól vásárolják meg, vagy maguk készíttetik el" - mondta a cseh hadiipari szövetség elnöke.

Csehország a korábbi, 2015-ös évben több mint 15 milliárd korona értékben exportált fegyvert és hadianyagot. Az export 28 százaléka az Európai Unió országaiba irányult. A többi állam közül Irak volt a legnagyobb vevő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: