2011-01-20 07:42:51• hírek • MTI/Reuters

Privatizációból lesz pénz

Románia azzal számol, hogy 2,9 milliárd lej (917 millió dollár) bevételre tesz szert az idén számos cég állami részesedésének részbeni tőzsdére vitelével.

Az adatot a Hotnews román hírportál hozta nyilvánosságra  szerdán az ország gazdasági minisztériuma alá tartozó ipari privatizációs ügynökség tervezete alapján.

A román kormány már tavaly tervezte több energetikai cég, köztük a Petrom olaj- és gázipari vállalat állami hányadának a csökkentését tőzsdei értékesítéssel, az előkészületek elhúzódása miatt azonban erre nem került sor.
A román hírportál által ismertetett tervek szerint az osztrák OMV 51 százalékos többségi tulajdonában lévő Petrom 10 százalékos állami részét vinnék tőzsdére, továbbá 15-15 százalékos részvénycsomagot értékesítenének az elektromos energia és a gáz szállítási infrastruktúráját birtokló Transelectrica (TEL) és Transgaz Medias (TGN) vállalatból, valamint ugyanekkora hányadot a gáztermelő Romgazból. 

A Transelectricánál a román állam a gazdasági minisztériumon keresztül a részvények 73,68 százalékát birtokolta, a Transgaznál pedig a 73,51 százalékát a múlt év közepi állapot szerint. Mindkét vállalatot már jegyzik a bukaresti értéktőzsdén. A jelenleg tőzsdén kívüli Romgazban a román állam a részvények 85,01 százalékát birtokolja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: