2011-08-11 16:25:59• hírek • Szatmar.ro

Politikai manőverek áldozata lett Stier Péter?

Mircea Govor, a Megyei Tanács alelnöke éppen szerdán jelentette ki a Megyei Könyvtár kapcsán, hogy Mircea Ardelean személyében egy ügyes menedzser vezeti az intézményt és éppen ezért ő a megfelelő ember a posztra, még ha nincs is köze az irodalomhoz - a szerkesztők.

„Azt nyilatkozom, hogy egyelőre nem nyilatkozom semmit. Nem foglalkozom ugyanis a dologgal addig, amíg valamilyen hivatalos értesítést nem kapok", válaszolta Stier Péter, a Szatmárnémeti Színház igazgatója, amikor a Szatmár.ro arról érdeklődött: mi a véleménye arról, hogy a Prefektúra adminisztratív lépéseket tett hivatalából való visszahívása érdekében. A kormánybiztosi hivatal azt kifogásolja ugyanis, hogy Stier semmilyen művészettel kapcsolatos végzettséggel nem rendelkezik.

„Kicsit gyanús, hogy miért most ébredtek fel, mikor nekik lehetőségük lett volna a versenyvizsgáztatás folyamata közben is beavatkozni - tette fel a kérdést Kereskényi Gábor. - Márpedig az egész procedúra még januárban indult, Stier kinevezését pedig a március 3.-i gyűlésen hagyta jóvá a Városi Tanács" tette hozzá az alpolgármester.

Bár Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy „csak jogi akadékoskodás van az ügy mögött és nem politikai háttere van", Kereskényi már borúlátóbbnak bizonyult: „Sajnos már megszokhattuk, hogy ez az intézmény mást sem csinál, csak folyamatosan akadékoskodik, nem ez az első hasonló lépése. Fölösleges idő- és energiapocsékolásba kényszeríti önmagát és minket is".

Az alpolgármester elmondta, hogy a Szatmárnémeti Színház mindkét nyelvű társulatának van külön művészeti igazgatója, akik egyaránt rendezők. „Nem értem, hogy egy közintézmény élére miért művészekre lenne szükség és miért nem menedzserekre, akik a pénzzel is tudnak bánni".

Kereskényi elismerte, hogy a törvény kimondja, a színház igazgatójának kulturális képesítése is kell legyen, ám „sem a kormányrendelet, sem a prefektúra átirata nem határozza meg, hogy ez mit is fed konkrétan. Egy ilyen képesítést egy néhány hetes kurzussal is meg lehet szerezni, éppen ezért nevetséges a prefektúra ezen kifogása, mert hát Stier munkássága ellen nem emeltek kifogást."

Miután a Szatmár Megyei Prefektúra közigazgatási bíróságon megtámadta a Városi Tanács döntését, így az az ítélethirdetésig hatályon kívül helyeztetik. Ezen idő alatt ki kell nevezni egy ideiglenes igazgatót a színház élére, „aki szintén Stier lesz, mégpedig azért, mert anno ő szerepelt a legjobban a versenyvizsgán, mert a Városi Tanács egyszer már kinyilvánította ezzel kapcsolatos véleményét és mert elégedettek vagyunk a munkájával", mondta Kereskényi. „Közben pedig Stier elvégezhet bármilyen, a prefektúra által megjelölt kurzust, ha úgy kívánják", mondta némi gúnnyal az alpolgármester, aki nem mellesleg a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke is.

„Én nyugodt vagyok, mert az én dokumentációm megfelelt a kiírásoknak. Amíg semmilyen hivatalos értesítést nem kapok, én végzem tovább a munkámat a legjobb tudásom szerint", mondta nyugodt hangon Stier Péter.

Aki talán a közelgő választások kampányharcába csöppent bele?!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: