2010-06-17 16:19:20• hírek • Szatmár.ro

Parlagföldek a megyében

Cioltean Ioan, mezőgazdasági igazgató beszámolt a megyei növénytermesztés helyzetéről.

A Szatmár Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője szerint elkészült az őszi és tavaszi vetések idei mérlege, amelynek alapján kijelenthető: nincs annyi terület parlagon a megyében, mint amire számítani lehetett. Az időjárás és a gazdasági nehézségek ellenére a tavalyi 100 000 hektár helyett „csak" 49 000 hektárnyi szántóföldet nem dolgoznak meg tájainkon. Az intézményvezető rámutatott: ennek egyik oka az lehet, hogy a munka nélkül maradt, illetve külföldről hazajönni kénytelen fiatalok egyetlen megélhetési lehetősége a mezőgazdaság.

- A gazdálkodók egyre inkább saját szükségletre tartanak állatokat: ha elfogy a család húskészlete, akkor levágnak egy disznót, egy borjút. Ehhez márpedig takarmányra van szükség - mondta el az igazgató.

Az igazgatóság munkatársai által csütörtökön elkészített növénytermesztési kimutatásból kiderül: kukoricából többet termesztenek ebben az évben, mint a tavaly, annak dacára, hogy a vetés az időjárási körülmények között jelentősen megkésett. Szatmár megyében egyáltalán nem foglalkoznak textilipari növényekkel (lennel, kenderrel), dohány 26 hektáron, seprűkötésre alkalmas cirok 14 hektáron terem. Az igazgató úgy véli: nem igaz az, hogy rossz mezőgazdasági év lesz a 2010-es, hiszen az időjárás kedvező a szántóföldi növények számára.


Kukoricából idén többet termesztettek, mint egy éve
Kukoricából idén többet termesztettek, mint egy éve


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: