2009-08-05 13:46:14• hírek • Parajdi Andrea

Panaszkodnak a polgármesterek

A megye polgármesterei úgy érzik egyedül maradtak a szemétszállítási probléma megoldásával, amelynek megszervezésére számos településnek nincsen elegendő pénzkerete -derült ki szerdán a prefektus vezette gyűlésen.

Július 16-i határidővel az uniós követeléseknek eleget téve a megye összes településén -kivétel Szatmárnémeti és Tasnád -bezárták a szeméttelepeket. Az önkormányzatoknak szerződniük kell a szeméttárolásra valamelyik engedéllyel működő szemétteleppel és a szemétszállításra egy speciális szállító céggel (megyénkben csak a Florisal Rt.-nek van engedélye a szemétszállításra).

Radu Giurca, Szatmár megye prefektusa és a Környezetvédelmi Őrszolgálat munkatársai szerda délelőtt közösen tartottak gyűlést a megye polgármestereinek, hogy „vészjelzőként" figyelmeztessék őket, hogy mihamarabb oldják meg a településükön felgyülemlett szemét elszállítását.

A Környezetvédelmi Őrszolgálat képviselője kifejtette elégedettek azzal, hogy a legtöbb település időben felszámolta az illegális hulladéklerakókat, azonban a továbbiakban a szemét elszállítását is sürgetően meg kell oldani, hiszen az őrszolgálat komoly büntetésekkel szankciónál.

Ennek kapcsán Lengyel István, Lázári polgármestere megjegyezte úgy érzik kicsit egyedül vannak a problémájukkal, hiszen nem kapnak pénzt arra, hogy megszervezzék a szemétszállítást, amely immár minden településnek többe fog kerülni, hiszen távolabbi szeméttelepre kell elhordaniuk a hulladékaikat. „Egy nyugdíjast azonban nehéz lenne arra kényszeríteni, hogy kétszer annyi szemétdíjat fizessen mint korábban" -fejtette ki Lázári polgármestere.

A gyűlés keretében kisebb vita is kialakult a települések elöljárói között, hiszen több javaslat is lenne arra, hogyan kellene csökkenteni a kiadásokat. Szóba került az égetés lehetősége és az is, hogy csupán a szemétteleppel kelljen szerződjenek a települések, ők maguk pedig saját erőből és saját gépparkjuk révén megoldanák a szemét elszállítását.

Radu Giurca prefektus végül arra kérte a polgármestereket, hogy az egyes térségek alkossanak öt fős csoportokat, akikkel külön találkozót szerveznek, ahol minden településnek külön kielemzik a problémáját, és ahol a Megyei Tanács anyagi támogatását is kérni fogják. A szemétszállításra mihamarabb megoldást kell találni, ugyanis a Környezetvédelmi Őrszolgálat hamarosan megkezdi ellenőrző akcióját.


Számos településen még nem oldódott meg a szemétszállítási kérdés.
Számos településen még nem oldódott meg a szemétszállítási kérdés. A Környezetvédelmi Őrszolgálat hamarosan ellenőrzéseket tart


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: