2012-02-14 13:02:28• hírek • mti

Öt hete tüntetnek

A fagyos tél ellenére is több százan vonultak az utcákra Románia egyes városaiban a kormány és az államfő távozását követelve az utóbbi napokban; a tiltakozó akciók öt hete tartanak.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint az észak-kelet romániai Suceaván több tucat tüntető gyűlt össze hétfő este a megyeháza előtt, a kormány és az államfő lemondását követelve. A tüntetők arra is utaltak rigmusaikban, hogy az államfő szorgalmazza a verespataki aranybánya megnyitását: Ciánt a diktatúrára! - skandálták. A szintén észak-kelet romániai Botosaniban mintegy húszan tüntettek Traian Basescu lemondását és előrehozott választások kiírását követelve. A Bukaresttől 60 kilométerre északra fekvő Ploiestiben mintegy 30 tüntető gyűlt össze a megyei adminisztratív palota előtt.
Erdélyben Nagyszebenben tartottak tiltakozó felvonulást a tüntetők; a menetoszlopot az elinduláskor mintegy 60 személy, a felvonulás végén már csak 30 személy alkotta.

Romániában január közepén kezdődött a kormány- és államfőellenes tüntetések hulláma, azt követően, hogy lemondott tisztségéből Raed Arafat helyettes államtitkár, a romániai rohammentő-szolgálat megszervezője. A rendkívüli népszerűségnek örvendő palesztin származású orvos így tiltakozott a közvitára bocsátott egészségügyi törvénytervezet ellen.

A tüntetések hatására a kormány visszavonta a törvénytervezetet, Arafatot pedig visszafogadta a helyettes államtitkári tisztségbe. Részben a tüntetések is eredményezték, hogy február hatodikán lemondott a Boc-kormány, és február 9-én megalakult az Ungureanu-kormány. A tiltakozási kedvet azonban jelentősen mérsékelte a kíméletlen romániai tél.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: