2010-09-15 15:38:45• hírek • Garzó Ferenc/MTI, ÚMSZ

Osztályozott kórházak

Az ellátás minősége alapján osztályozzák október végétől a romániai kórházakat, az erről szóló törvénytervezetet már közvitára is bocsátották.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az új minősítés bevezetésére azért van szükség, hogy átláthatóbbá váljon a betegellátás rendszere. Így a biztosítottak könnyebben tájékozódhatnak majd arról, hol milyen szintű és jellegű kezelést vehetnek igénybe.

Jelenleg ugyanis többféle rendszerbe lehet besorolni az egészségügyi egységeket, a hatáskörök sokszor nem világosak, gyakoriak az átfedések. Cseke Attila tárcavezető abban bízik, hogy az értékelés racionalizálása révén egyszerűsödik a kórházfinanszírozás és az eszközbeszerzés rendszere is.
A tervezet értelmében a kórházakat öt csoportba sorolják, mégpedig a szakellátás szintjének megfelelően. A besorolási szempontok között szerepel a kórház struktúrája, a biztosított ellátás jellege, a szakszemélyzet képzettsége, az ellátás folytonossága, valamint az orvostechnikai feltételek.

"Legmagasabb szintű" besorolást az a kórház kaphat, amely legkevesebb 500 ággyal rendelkezik, technikai felszereltsége pedig kifogástalan, korszerű. Az ilyen intézmény biztosítani tudja a legszélesebb körű orvosi ellátást, és lehetőséget teremt a tudományos-oktatási tevékenység számára valamely akkreditált felsőfokú egészségügyi oktatási intézménnyel kötött szerződés alapján. Ezek a kórházak legalább 1 500 000 - 3 500 000 lakos ellátására alkalmasak.

"Magas szintű" minősítést az a 400-1200 ágyas kórház kaphat, amelyben szintén folyik tudományos-oktatási tevékenység, és a vonzáskörzetében élő 350 000-1 500 000 fős populáció ellátására alkalmas. "Közepes" besorolás jár azoknak az intézményeknek, amelyekben 300-1000 ágy van, és amelyek legalább 200 000 ember ellátását biztosítják. "Alapszintű" minősítést kapnak a 100-400 ágyas kórházak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: