2013-12-12 12:50:55• hírek • Kocsis Zoltán

Összeférhetetlenségi eljárás Dorel Coica és 22 másik polgármester ellen

Dorel Coica, Kovács Jenő, Vasile Mitrasca
Dorel Coica, Kovács Jenő, Vasile Mitrasca

A polgármesteri tisztséggel összeférhetetlennek ítélte az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség Szatmár megye 23 polgármesterét. A listán szerepel a három legnagyobb település, Szatmárnémeti, Nagykároly és Tasnád első embere is.

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség honlapján megjelentek szerint Teleorman, Gorj és Szatmár megyében összesen ötven polgármestert és tizenegy alpolgármestert találtak összeférhetetlennek. Szatmár megyében 44 polgármester ellen indult hasonló vizsgálat, végül 23-t ítéltek összeférhetetlennek. Őket 15 napon belül értesítik a vizsgálat eredményéről. Ezt követően az érintett személyek fellebbezhetnek az ítélet ellen a közigazgatási bíróságon. Amennyiben megnyerik a várhatóan hosszadalmas pert, akkor háboríthatatlanul folytathatják tevékenységüket. Abban az esetben, ha nem lebbeznek fel vagy elveszítik a pert, akkor a prefektúra elmozdítja őket tisztségükből.

Csakhogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség hasonló jellegű vizsgálata során még soha egyetlen polgármester sem veszített mandátumot, mondta el Pataki Csaba szenátor. Ebben az esetben ugyanis a polgármesterek azért bizonyultak összeférhetetlennek, mert tagjai a Közösségi Fejlesztési Társulásnak. Ez nem más, mint az ivóvíz- és kanalizálási rendszer bővítésére az Apaserv és az önkormányzatok által létrehozott együttműködési struktúra.

Az esetnek ugyanakkor komoly imázsromboló hatása lehet. Mármint Románia külföldi megítélése terén. Erre hívta fel a parlament figyelmét korábban Kereskényi Gábor képviselő is, amikor interpellációjában a törvény átértelmezését sürgette. Kifejtette, hogy az érintett polgármesterek nem valamilyen magáncég struktúráiban szerepelnek, hanem közpénzből működtetett, a közösségi érdekeket szem előtt tartó intézményben képviselik azt a közösséget, amely őket polgármesternek megválasztotta. Szerinte ez megfelel az európai irányvonalaknak, ahol az a tendencia, hogy a polgármester lehetőleg minél szélesebb körben képviselje saját közösségét.

Íme az összeférhetetlennek ítélt Szatmár megyei polgármesterek listája:

Dorel Coica - Szatmárnémeti
Kovács Jenő - Nagykároly
Vasile Mitrasca - Tasnád
Gheorghe Marian - Sződemeter
Balogh Daniel - Királydaróc
Florinel Andreica - Borválaszút
Mihai Ghetina - Szamosdob
Silviu Zetea - Aranyosmeggyes
Ioan Bartók-Gurzau - Krasznabéltek
Kardosi László - Szaniszló
Dobos István - Mikola
Kiss Zoltán - Börvely
Ferencz Levente Zoltán - Érszakácsi
Ludróczki Sándor - Avasújváros
Simon Levente - Kökényesd
Gaman Mihály - Pusztadaróc
Nagy József - Szatmárpálfalva
Juhász Lajos - Vetés
Mellau József - Csanálos
Marchis Ottó - Mezőpetri
Fézer Gábor - Mezőterem
Gyákon György - Túrterebes
Löchli Mihály - Csomaköz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: