2013-09-18 15:15:36• hírek • Szatmár.ro

Inkompatibilitás veszélye fenyegeti a polgármestereket?

A Képviselőház napirendje előtt szólalt fel ma, szeptember 18-án Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség Szatmár megyében hozott döntéseit illetően.

Kereskényi hozzászólásában kifejtette, hogy az ország polgármestereinek nyolcvan százalékát az inkompatibilitás veszélye fenyegeti azért, mert a helyi közösségek érdekeit képviselik különböző fórumokon.

„Az elmúlt héten Szatmár megye 64 polgármesteréből 44-en kaptak tájékoztatást arról, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség kivizsgálást folytat ellenük. Megjegyzem, hogy az illető polgármesterek a Szatmár megyei Apaserv víz- és szennyvíz kereskedelmi társaságban saját közigazgatási egységüket képviselik. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy a helyi közösségek által megválasztott személyek magáncégek struktúráiba kerüljenek be, hanem azokról a száz százalékban köztulajdonban lévő vállalatokról, amelyek lényeges közszolgáltatásokat látnak el. Úgy véljük, hogy egyesek magán érdekeit szolgálják a választottak összeférhetetlenségét célzó kivizsgálások, annak érdekében, hogy győzedelmeskedjenek a helyi választottak felett." - részletezte Kereskényi, majd hozzátette: „egy nemkívánatos helyzet alakult ki a helyi önkormányzatokban, ugyanis a választottak vonakodnak aláírni azokat a fontos szerződéseket, és dokumentumokat, melyek a közösség érdekeit képviselik, azért, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség ne indítson eljárást ellenük. Ilyen körülmények között 2016-ban felkészült szakemberek helyett csak opportunisták és ügyeskedők jelöltetik majd magukat a választásokon."

A Szatmár megyei parlamenti képviselő elmondta, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség tevékenysége által Románia hírnevét is csorbítja, hiszen általa a polgármestereket korruptaknak tünteti fel a hazai és a nemzetközi sajtó, olyan körülmények között, amikor az európai normák értelmében a helyi választottak minden intézményben és struktúrában képviselniük kell a helyi közösségek érdekeit „A polgármestereink ellen indított összeférhetetlenségi vizsgálatot konstruktívan kellene kezelni, illetve minél hamarabb újra kell gondolni az összeférhetetlenségi törvényt a Parlament, az Igazságügyi Minisztérium, illetve az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség együttműködésével" - zárta hozzászólását Kereskényi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: