2014-01-15 18:13:12• hírek • Kocsis Zoltán

Önkormányzati támogatás nélkül végveszélyben a szatmárhegyi idősotthon

A holland külügyminisztérium anyagi támogatásával 2011-ben megnyílt „Ezüst Otthon" időskori demenciában szenvedő betegeket kezel. Az elmúlt közel három év alatt pácienseik száma elérte a negyvenkettőt. Ám könnyen lehet, hogy hamarosan be kell zárniuk kapuikat - az ok természetesen a támogatás hiánya.

„Olyan jellegű szolgáltatást nyújtunk, amilyet Szatmár megyében jelenleg senki más: Alzheimer- és Parkinson-kórban, valamint időskori demenciában szenvedő betegeket ápolunk és látunk el. Nem akármilyen eredményekkel", kezdte tevékenységük leírását Mihaela Pop menedzser. Majd rámutatott egy 90 éves nénire, aki éppen mosolyogva ült le járókája mellől egy asztalhoz. „Hogy hozták Önt be annak idején hozzánk?", kérdezte tőle. „Mi az hogy hogy hoztak be? Hát hordágyon", mondja az idős matróna. „Azóta pedig már oda jutottunk, hogy pelenkázni sem kell", tette hozzá Pop.

A szatmárhegyi otthonról kevesen tudnak. Alapítása nem olyan régre, viszont földrajzilag annál távolabbra nyúlik. Hét évvel ezelőtt, 2007 áprilisában a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal, a hollandiai Zutphen városának polgármesteri hivatala, továbbá két holland és egy román civil személy hívták életre a „Szatmári Ház (Casa Satmareana) Alapítványt". Egy évvel később a holland külügyminisztérium 550.000 euróval támogatott egy programot, melynek keretén belül kisegítő orvosi személyzet vehetett részt Hollandiában tapasztalatcserén. Ebből az összegből vontak el 50.000 eurót a szatmárhegyi épület renoválására, amelyben valamikor korábban iskola működött.

Az első két beteget 2011 januárjában fogadta az otthon. Számuk azóta elérte a 42-t. Jelenleg 17 ápoltja van az otthonnak. Két szociális esettől eltekintve hozzátartozóik egyaránt 2000 lejt fizetnek havonta a gondozásért (a két említett személyért csak 1800 lejt). Mindemellett a gyógyszereket is a hozzátartozóknak kell biztosítaniuk, az otthon csak a vírusos fertőzésekhez szükséges gyógyszereket tudja rendelkezésre bocsátani. A betegekre öt egészségügyi asszisztens és hét ápoló vigyáz. Az alkalmazottak számát a menedzser teszi teljessé - így hát az otthonban összesen 13-an dolgoznak.

A kérdés már csak az: meddig végezhetik munkájukat? És mi lesz az idősekkel, ha az otthon bezár? Az önkormányzati támogatás elmaradása miatt ugyanis tavaly ősszel csődeljárás indult ellene. Akkor az adósságállománya 115.000 lej volt, ez mostanra megközelíti a 300.000 ezret. A helyzet rengeteget változhatott volna, amennyiben a központ megkapja az egyik alapító tagtól, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivataltól azt a 200.000 lejes támogatást, amelyet a tanács az év elején megszavazott, egyéb más karitatív intézményekhez hasonlóan.

„Csakhogy mindenféle indok nélkül a város vezetése augusztusban egy másik határozattal érvénytelenítette az előző határozatot, nem megfelelő menedzsmentre hivatkozva", mondta Maskulik Csaba és Butka Gergely, a városi tanács RMDSZ-es frakciójának két tagja, akik szerdán szintén meglátogatták az otthont. „A látottak alapján azonban elmondható: szó sem lehet hibás menedzsmentről, így hát igyekszünk kiküszöbölni a tavalyi hibát", tette hozzá Maskulik.

„Többször is elmondtam: ha a város vezetői szerint nem végzem megfelelően a munkám, akkor hajlandó vagyok félreállni! A legfontosabb az idősek sorsa! Ők nem megfelelő menedzsmenttel vádolnak engem, amikor két betegünk is azért halt meg karácsony előtt a megyei kórházban, mert elhanyagolták őket és nem megfelelő kezelést kaptak. Akkor hol is van gond a menedzsmenttel?", fakadt ki a kétségbeesett Pop.

Az alapító okiratban egyik fél sem vállal kötelezettséget az otthon működtetése miatt. Az első fél évben azért a hollandok fizették a személyzet bérét, 2012-ben pedig a szatmárnémeti önkormányzat 50.000 lejjel támogatta az intézményt. Értesüléseink szerint azonban a holland fél továbbra is szívén viseli a központ sorsát. Márciusban Arnold Gerritsen zutpheni polgármester szatmári látogatásának is ez volt az egyik oka, mint ahogy Matthijs van Bonzel bukaresti holland nagykövet augusztusi vizitjén is szó esett az „Ezüst Otthonról". Szatmárnémeti vezetői Pop szerint nem kívánatos vendégek lettek Zutphenben, ezért el is maradt a 2013 őszére tervezett hollandiai látogatásuk.

Mihalea Pop számításai szerint évi 120.000 lejes támogatásra lenne szüksége az otthonnak, ahhoz hogy gondtalanul működhessen tovább. Egy másik megoldás lenne az otthon bővítése. Erre készültek is technikai és gazdasági tervek - ezek szerint közel 200.000 lejes beruházásra lenne szükség. Ekkor ugyanis növelni lehetne a betegek számát - ezzel pedig megnőne a bevétel is, magyarázza Maskulik. Az otthon könyveléséből kiderül ugyanis, hogy a havi kiadások jelentős részét a bérezés teszi ki - megközelítőleg 28.000 lej. Márpedig a jelenlegi személyzet további 8-10 beteget lenne képes ellátni. Igény pedig van. Csak pénz hiányzik a bővítéshez.

"Megoldást kell találnunk a problémára még a költségvetés elfogadásáig. Nem hagyhatjuk magukra ezeket az idős embereket", vonta le a nap konklúzióját Maskulik Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: