2013-03-08 16:47:13• hírek • Kocsis Zoltán

Mi a zutpheni delegáció látogatásának igazi oka?

Arnold Gerritsen polgármester vezetésével pénteken Szatmárnémetibe érkezett egy öt tagú zutpheni küldöttség. Noha erről senki nem beszél, de értesüléseink szerint a látogatás célja nem pusztán protokolláris. Talán ennek tudható be Dorel Coica konfúz szónoklata is, melyben előbb Valer Mariant, majd a sajtót támadta.

Zutphen város polgármesterét elkísérte Szatmárnémetibe Rik de Lange és Adrian van Oosten alpolgármester valamint Bonnes Venema és Albert van't Hoff, a Szatmári Ház Alapítvány vezetőségi tanácsának két tagja. A testvárváros képviselői a polgármesteri hivatalban megtartott sajtótájékoztatón mosolyogva biztosítottak mindenkit, mekkora öröm számukra, hogy ismét itt lehetnek és hogy alkalmuk nyílt megismerni Szatmár megye és Szatmárnémeti új vezetőit. Gerritsen beszédében elmondta, hogy a szociális és az egészségügyi együttműködésen túl igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy minél szorosabb kapcsolat alakulhasson ki a két város gazdasági szereplői között is.

Ezen kijelentése egybeesett Adrian Stef megyei tanácselnök és Cristian Sasu alprefektus mondandójával. Előbbi elárulta továbbá, hogy Szatmárnémeti és Zutphen példás együttműködése láttán e kapcsolatot ki szeretnék bővíteni Szatmár megye és Gelderland tartomány körére is.

Értesüléseink szerint azonban a hollandok látogatása nem pusztán protokolláris jellegű. Zutphen és Szatmárnémeti önkormányzata, a Szatmár Megyei Prefektúra valamint két holland és egy romániai személy 2007-ben hozta létre a Szatmár Háza Alapítványt. Az alapítvány a MATRA-projekt keretein belül 2011-ben nyitotta meg Szatmárhegyen az „Ezüst Ház" elnevezésű idősgondozót, ahol Parkinson- és Alzheimer-kórral, idős kori demenciával küzdő időseket kezelnek. Mihaela Pop, az otthon vezetője az egyik román nyelvű portálnak néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy anyagi nehézségek miatt az otthont a bezárás veszélye fenyegeti.

Arnold Gerritsen polgármester - a kép jobb oldalán

A Szatmár.ro információi szerint a polgármesteri hivatal három hónapja egyetlen szociális tevékenységet folytató intézmény felé sem fizette ki kötelezettségeit. Ráadásul a hét elején bemutatott költségvetés-tervezetben a polgármesteri hivatal jelentősen csökkenteni szeretné a szociális szolgáltatásra fordított összegeket. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a zutpheni városvezetés mindig is érzékeny volt a szociális kérdésekre (és ez nem csak virágosztogatásban merül ki), akkor könnyen elképzelhető, hogy látogatásuknak más célja is van.

Talán ennek tudható be Dorel Coica polgármester igen konfúz szónoklata is a sajtótájékoztató végén (értsd, mikor a zutpheniek már nem voltak a teremben). „Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a polgármestert és a városi tanács tagjait a lakosság választja meg. Sem a polgármester, sem pedig a városi tanács nincs alárendelve egyetlen parlamenti képviselő vagy szenátor irodájának. Tökéletesen elégedettek vagyunk Dan Stegerean, az Apaserv új igazgatójának munkájával. Ha valakinek bármilyen bizonyítéka van vele kapcsolatban, azt kérem civilizált körülmények közepette mutassa be nekem", jelentette ki, utalva Valer Marian csütörtöki sajtótájékoztatójára, ahol a szenátor a nemrég kinevezett igazgató lemondását követelte.

„Mint a PSD városi szervezetének elnöke és a megyei szervezet alelnöke, figyelmeztetem a sajtót is: ha a PSD-család bármely tagját méltánytalanul támadni próbálja, akkor fenntartjuk magunknak a jogot, hogy azzal a sajtóorgánummal többé nem állunk szóba. Nem tehetnek tönkre embereket, családokat minden indok nélkül", fakadt ki. Amikor a sajtó képviselői védekezésül elmondták, hogy mindaz, ami megjelent, azt Marian mondta sajtótájékoztatóján, akkor Coica zavartan azzal védekezett, hogy az nem hiszi.... „Felkérem Marian urat, mint a megyei szervezet elnökét, segítsen ezen konfliktusok elcsitításában", hangzott el végül a leginkább zavarba ejtő kijelentés.

Coica kifakadása nyilván nem független attól, hogy a közeljövőben tisztújító választásokra kerül sor a PSD Szatmár megyei és szatmárnémeti szervezetének berkein belül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: