2014-09-18 10:53:49• hírek • Kocsis Zoltán

November elejéig tekinthetőek meg Románia aranyai

Zárt körben, meghívott vendégek és a sajtó képviselői előtt szerda délután megnyitotta kapuit Szatmárnémetiben a Román Történelmi Múzeum által szervezett „Régi aranyak és ezüstök Romániából" elnevezésű kiállítás, amely a legnagyobb és legértékesebb tárlat a román muzeológia történelmében.

A tárlatban összesen 1004, arany- és ezüsttárgy található i. e. V. századtól i.u. a VI. századig. A kiállított tárgyak, lelőhelyeiket figyelembe véve, lefedik egész Romániát. A Szatmár Megyei Múzeum is több kinccsel járult hozzá a kiállításhoz, ilyenek például a gépgalériákban is látható, Túrterebesen talált ezüstérmék.

A bejáratnál impozáns, megvilágított Románia-térkép jelzi minden egyes kiállított tárgy lelőhelyét. Minden tárgy mögött van egy-egy érdekes történet, szokta mondani Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója – nos ezeket a történeteket magyarázó táblák mesélik el. Természetesen csak és kizárólag román nyelven. Pedig a tárlatot Bukarest után rögtön Erdélybe hozták: Temesvár és Nagyvárad után Szatmárnémeti a negyedik állomás.

A kiállítást Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum, Eugeniu Avram prefektus, Adrian Stef, a megyei tanács elnöke, valamint Ernest-Oberlander Tarnoveanu, a történelmi múzeum igazgatója nyitották meg.

A nagyközönséget csütörtök 10.00 órától várják. A tárlat november 2-ig tekinthető meg Szatmárnémetiben a Művészei Múzeumban, a Vécsey-ház termeiben. Naponta 18.00 óráig látogatható. Felnőttek számára 10, gyerekek számára 5 lej a belépő.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: