2014-09-12 19:32:28• hírek • Kocsis Zoltán

Majd' két és fél kiló tömény arany – ilyen még nem volt Szatmáron

Négy ember napokig csak mérte a súlyukat. Milligrammra pontosan. Nehogy valaki lereszeljen belőlük néhány grammot - holott többen őrzik beköltöztetéskor, mint egy elnököt. Ez „Románia örökségének a szíve!". Ilyen értékű és jelentőségű kiállítást Szatmárnémeti még nem látott!

Vasárnap délelőtt állig felfegyverzett kommandósok vigyázták, amikor kipakolták, azóta pedig csendőrök és rendőrök őrzik a Vécsey-házat. Amelyben jelenleg Románia legértékesebb antik kincseit tartják.

„Minden értelemben kincsekről van szó ennek a kiállításnak a kapcsán. Nem csak a régiségük folytán nagyon értékesek, hanem a hordozó anyag értéke, illetve a művészeti kivitelük szempontjából is kincsek. A Szatmárnémetiben látható válogatás értéke több tízmillió euróra van becsülve" - magyarázta a néhány napja Szatmár.ro-nak Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum főigazgató-helyettese. „Ilyen kaliberű, ilyen értékű és jelentőségű történelmi kiállítás még soha nem volt Szatmárnémetiben. Az ország legjelentősebb gyűjteménye ez és nagyon örülünk, hogy nyitottak voltak az utaztatásra, illetve az itteni körülményeket megfelelőnek találták a kiállítás bemutatására", tette hozzá.

Hogy mennyire nem túloz, minden fegyveres őr jelenléténél jobban példázza a következő történet. A kincsekhez jelenleg csak a Bukaresti Történelmi Múzeum és a Szatmár Megyei Múzeum néhány alkalmazottjának van hozzáférése. Ők, miután kipakolták a felbecsülhetetlen értékű műkincset, néhány napig csak azzal foglalkoztak, hogy lemérték a súlyukat. Mind az 1004 darabnak! Egyenként! Nehogy valaki, valahol esetleg lereszeljen belőlük valamicskét! A legsúlyosabb tárgy ugyanis a példának okáért 2,3 kilogramm. Színtiszta arany!

Az 1004 tárgy között van egy kerámia és egy üveg - minden más viszont arany és ezüst. Nem véletlenül nevezte Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója a gyűjteményt „Románia öröksége szívének".

Temesvár és Nagyvárad után Szatmárnémeti a vándorkiállítás harmadik állomása. A kiállítássorozat a Bukaresti Történelmi Múzeum kezdeményezésére és a kulturális minisztérium támogatásával jött létre. Ezzel együtt a fővárosi múzeum tulajdonát mindössze 158 tárgy képezi. A többit másik 31 múzeum adta kölcsön. Ily módon Szatmár megye is több tárggyal járul hozzá a tárlathoz: Túrterebesen, Csanáloson, Kálmándon és Aranyosmeggyesen talált arany tárgyakkal és Kisdengelegen talált arany és ezüst kincsekkel. Utóbbiak esete azért is érdekes, mert amikor megtalálták egy ott eltemetett hercegnő sírját, az egyik brosst Bukarestbe vitték, csak a másik maradhatott Szatmáron - ezen a kiállításon viszont egyben látható végre, magyarázta Rodica Oanta-Marghitu, a kiállítás főgondnoka.

A nyolc terembe kiállított kincsek történelmi kornak megfelelően hat kategóriába vannak osztva. A legkorábbi a neolitikumból származik, ami időszámításunk előtti V. századot jelent, míg a „legújabb" tárgy a kora középkorból, időszámításunk utáni VI. századból származik. További kategóriákat képeznek a bronz és korai vaskorszak kezdetéről, a géták korából, a géta-dákok korából valamint a rómaiak korából származó kincsek.

„Ez egy egyedi alkalom a szatmári közönség számára, hogy megcsodálhassa Románia legértékesebb kincseit, minek köszönhetően jobban megismerheti és megértheti Románia történelmét is", jelentette ki Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke.

„A régi aranyak és ezüstök Romániából" elnevezésű kiállítás szeptember 18-án, csütörtökön nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt és november 2-ig lesz megtekinthető naponta 10.00 és 18.00 órák között. A belépő díj felnőttek számára 10, gyerekek számára pedig 5 lej lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: