2011-01-18 14:49:57• hírek • Póti Orsolya

Nőtt az EU-kártya ígénylők száma

Az egészségbiztosító pénztárak vezetői továbbra is hangsúlyozzák az európai egészségbiztosítási kártyák igénylésnek fontosságát. A 2009-es évhez képest tavaly nőtt a kérelmezők száma, azonban a lakosság nagy része még mindig nincs tisztában a kártyák funkciójával - tájékoztatott Similar Marcela, a Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztár szóvivője.

Az európai egészségbiztosítási kártya célja, hogy megkönnyítse az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc lakosainak, hogy külföldi látogatásaik során ingyenes egészségügyi ellátást vegyenek igénybe, illetve azt, hogy visszatérítésben részesüljenek, ha a kezelésért előzetesen fizetniük kell.

A egészségbiztosító pénztárak vezetői továbbra is hangsúlyozzák az európai egészségbiztosító kártya igénylésének fontosságát, mert ha nyaralásra, üzleti útra, rövid kirándulásra vagy külföldi tanulmányútra készülnek, a kártya segít abban, hogy időt, fáradságot és pénzt takarítsanak meg akkor, ha megbetegednek vagy valamilyen sérülést szenvednek külföldön.

„Az elmúlt év folyamán Szatmár megyében jelentősen nőtt az EU Kártya igénylők száma: míg 2009-ben csak 5.687 kérelmezőt regisztráltak, addig 2010-ben 7.054-re nőtt a kártyatulajdonosok száma. Továbbra is a lakosok figyelmébe ajánljuk az egészségbiztosítási kártyákat; főleg gyerekek, tanulók és nyugdíjasok esetében lehet igen hasznos." - mondta el a Szatmár.ro-nak Similar Marcela, a megyei egészségügyi pénztár munkatársa.

Similar továbbá kifejtette, a fél évre szóló európai egészségügyi kártya ingyenes, ugyanis ezt az egészségügyi alapból állják, azonban csak azok a lakosok igényelhetik, akik biztosítva vannak, fizetnek az egészségügyi pénztárnál. Ha megvan az egészségügyi kártya, azonban tulajdonosának bizonyos okok miatt lejárt a biztosítása, illetve nem fizette ki, akkor a kártya is érvényét veszti.

Sokan úgy gondolják, hogy a kártya felmutatásakor az ellátás mindig 100 százalékosan ingyenes. Ez tévedés, mert azokat a szolgáltatásokat, amelyek külföldön fizetésesek, azt nekünk is fizetni kell, az ellátás mértéke pedig csak akkora lehet, amely feltétlenül szükséges az élet vagy a testi épség súlyos veszélyeztetésének elhárításához. Az ellátásra való jogosultságot az útlevél, személyigazolvány felmutatásával kell igazolni.

Fontos, hogy a kártyával csak olyan orvoshoz, rendelőbe, kórházba menjünk, aki, vagy amely szerződött szolgáltatója az adott ország egészségbiztosítási szervezetének. A magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit nekünk kell fizetni. Ha valaki nem váltotta ki a kártyát, akkor is mindenképpen "szerződött" orvos vagy intézmény szolgáltatásait vegye igénybe, mert költségeinek egy részét utólag itthon megtérítik.

Szatmárnémetiben a kártyát a megyei egészségbiztosító pénztár állítja ki, mely a Lucian Blaga 2. szám alatt található. Kérvényt leadni hétfőtől csütörtökig 8-13:30 között lehetséges, illetve pénteken 8-12 óra között.

A kártya igényléséhez az alábbi dokumentumok bemutatása szükséges:
- személyi azonosságot igazoló okmány
- a jogosultságot bizonyító irat (hallgatói igazolás, nyugdíjas igazolvány és nyugdíj szelvény, munkáltatói igazolás stb. )

A kártyát (nálunk egy ideiglenes bizonyítványt) hét munkanap alatt adják ki, ezért érdemes időben igényelni. További információért forduljon a Szatmár Megyei Egészségbiztosító Pénztárhoz.


Szatmár megyében egyre többen igényelnek európai egészségügyi kártyát
Szatmár megyében egyre többen igényelnek európai egészségügyi kártyát


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: