2009-04-02 17:18:28• hírek • Szatmár.ro

Nőtt a bizalom az RMDSZ iránt

Az erdélyi magyarok közel 84 százaléka az RMDSZ támogatására számít, csak ezt követően, mintegy 74,3 százaléka az Európai Unióéra, 48,9 százaléka a magyar kormányéra, 40,2 százaléka a magyarországi pártokéra, 34,1 százaléka pedig a Románia elnökére – derül ki abból a felmérésből, amely 2009. február-március közötti időszakban készült az erdélyi magyarság körében. Ennek eredményeit ismertette csütörtöki, kolozsvári sajtóértekezletén Markó Béla szövetségi elnök, Kelemen Hunor ügyvezető elnök és Kiss Tamás szociológus, a felmérést végző Kvantum Research kft. módszertani felelőse.

.A közvéleménykutatás számos olyan kérdésre keres választ, amelyek, különösen most, az európai parlamenti választások előtt kiemelten foglalkoztatnak bennünket: milyen a megítélésünk, mennyire támogatnak bennünket, ugyanakkor fogódzót nyújtanak az erdélyi magyarság elvárásainak alaposabb megismerésében – fogalmazott Markó Béla, aki szerint a felmérés ismételten megerősíti azt, hogy a Szövetség jó irányba halad, a magyarság elvárásai szerint határozza meg prioritásait, célkitűzéseit. A közvéleménykutatásból kiderül, hogy az erdélyi magyarság szerint az RMDSZ legfontosabb feladata a magyar nyelvű oktatás és a magyar nyelv hivatalos használatának bővítése kell hogy legyen, de hangsúlyt kell fektetnie az elkövetkezőkben is a magyar-román viszony javítására is. Markó a felmérés lényeges elemeként értékelte, hogy az erdélyi magyarok közel 65 százalékának meggyőződése, hogy a magyarságot csupán egyetlen politikai szervezetnek kell képviselnie.

„Ez rendkívül fontos, jelzésértékű eredmény számunkra” – értékelt az RMDSZ elnöke. Az erdélyi magyarság számára lényeges a Szövetség kormányzati szerepvállalása is: a megkérdezettek több mint 85 százaléka vélekedik úgy, hogy ha új kormány alakulna Romániában, annak az RMDSZ is tagja kellene hogy legyen. A felmérés egyébként rámutat arra is, hogy nőtt a Szövetség támogatottsága: ha 2008 áprilisában az erdélyi magyarság 75 százaléka bízott a magyar érdekképviseleti szervezetben, ma ez az arány eléri a 80 százalékot, ha jövő vasárnap parlamenti választásokat tartanának, az urnákhoz járuló magyarok közel 85 százaléka támogatná szavazatával a Szövetséget. „Annak ellenére, hogy az RMDSZ jelen pillanatban még nem foglalkozott a saját államelnök-jelölt állításának kérdésével, a magyar közösséget foglalkoztatja ez a kérdés: a megkérdezettek 75 százaléka gondolja úgy, hogy saját jelöltek kellene indítanunk az ősszel esedékes államelnök-választáson. Bármilyen, ezzel a kérdéssel kapcsolatos döntést, csakis a júniusi EP-választások után fogunk meghozni” – tájékoztatott Markó Béla. A felmérés rávilágít arra is, hogy az Európai Parlamenti választásokon a magyarok elsöprő többsége, közel 75 százalék az RMDSZ listájára szavaz.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: