2009-10-15 15:26:35• hírek • Ferenczi Noémi

Ne hagyjuk látható helyen értékeinket

Az autólopás és az autófeltörés megelőzése érdekében indított kampányt a Polgárközeli Rendőrség. A kampányindító sajtótájékoztatón Marius Muresan rendőrbiztos-helyettes elmondta, az utcai bűncselekmények 68 százalékát az autófeltörések teszik ki. A hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy ne hagyják látható helyen értéktárgyaikat, mivel ezzel „kísértésbe viszik" a bűncselekmények elkövetőit.

Az elmúlt egy év statisztikája szerint, az utcai bűncselekmények 68 százalékát az autófeltörések, míg 5 százalékát az autólopások teszik ki. A legtöbb ilyen jellegű bűncselekményt, vagyis azok 59 százalékát, az éjszaka leple alatt követik el. Általában az elkövetők betörik a jármű ablakát, így könnyedén hozzáférnek a benne található javakhoz, de vannak esetek amikor tolvajkulcsot használnak. A legtöbbször könnyen értékesíthető, viszonylag kis értékű tárgyakat lopnak el. A leggyakoribb a radarjelzők eltulajdonítása, főleg mióta legalizálták azok használatát, de általában minden értékesebb tárgy kísértésbe viheti az elkövetőket, úgy mint táskák, cédélejátszók, GPS-rendszerek - figyelmeztet Marius Muresan, a Polgárközeli Rendőrség rendőrbiztos-helyettese.

Az esetek 41 százalékában Dacia típusú járművet törnek fel, az elkövetők legtöbbször 18 és 22 év közötti férfiak. Ez utóbbi statisztikai adat tükrében talán nem annyira meglepő, hogy nagyon sok autófeltörést diákok követik el. Az autófeltörések 37 százalékában munkanélküliek, 28 százalékában pedig diákok a vétkesek.

A most induló kampány keretében arra figyelmeztetik az autósokat, hogy ne hagyják látható helyen értéktárgyaikat, mivel ezzel „kísértésbe viszik" a tolvajokat. A kampány ideje alatt, október 15. és november 25. között, kétnyelvű szórólapokkal, reklámhirdetésekkel intik óvatosságra a sofőröket. Az akció keretében egy eddig szokatlan eszközzel is igyekeznek felhívni a sofőrök figyelmét, mégpedig, azonosítani fogják azokat az autótulajdonosokat, akik óvatlanul, látható helyen hagyták értéktárgyaikat. Erre egy hazaküldött levélben figyelmeztetik majd az elővigyázatlan sofőröket.

A csütörtöki sajtótájékoztatón jelen volt Talos Constatin, a közlekedési rendőség főfelügyelője, aki elmondta, reméli, sikeres lesz az akció. „Az elmúlt időszakban, sajnos, egyre több autófeltöréses esettel találkozunk. Reméljük, hogy sokan nem a saját bőrükön akarják megtapasztalni, milyen ha feltörik az autójukat"- fejtette ki Talos.


A hatóság bízik az akció sikerességében
A hatóság bízik az akció sikerességében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: