2009-09-10 01:42:40• hírek • Szatmar.ro

Két meccs, másfél vereség

A labdarúgó világbajnoki selejtezők nyolcadik fordulójában a magyar és a román válogatott egyaránt csalódást okozott. Előzőnek nem sikerült a csoda és a portugálok ellen elszenvedett vereséggel szinte elszálltak esélyei, míg utóbbi nem bírt hazai pályán Ausztriával.

A két válogatott közül Magyarország még továbbjutási reményekkel lépett pályára, igaz, a szombati, Svédország ellen elszenvedett rendkívül peches vereség után ezek is jelentősen megcsappantak. Erwin Koeman kényszerűségből vagy szakmai okokból, három helyen változtatott a felálláson: Szélesi, Hajnal és Gera helyét Bodnár, Tóth és Torghelle vette át.

Maradt viszont a rossz kezdés: míg szombaton Mellberg a 8., most Pepe a 9. percben szerzett vezetést, ezúttal is egy pontrúgást követő fejessel. Vanczák sajnos lemaradt, a rosszul kimozduló Babost pedig a Real Madrid védője megelőzte.

Bekapott gól soha nem jön jól, főleg a mérkőzés elején... Ez meg is fogta a magyar játékosokat, míg a portugálok máris feladták a rohamokat és egy kis időhúzás is belefért a tarsolyukba. A magyar játékosoknak ekkor csak a gyors és technikás portugálok faragása maradt, kapott is Ronaldo és Deco hideget-meleget. Bár játékban egyenlő ellenfele volt az óvatoskodó portugáloknak a magyar csapat, veszélyt csak Dzsudzsák két szabadrúgása jelentett, amely kevéssel kerülte el Eduardo kapuját. A túloldalon Ronaldo lépett ki, ám középre tartó lövését Babos bravúrral védeni tudta.

A második félidő első húsz perce teljesen eseménytelenül telt, úgy tűnt ekkor, hogy a magyarokból kiveszett a tűz és a szív. A teltházas biztatás azonban nyomta előre a hazai gárdát, veszélyt azonban csak Bodnár óriási bombája jelentett, amelyet Eduardo térddel csak kiütni tudott, ám a kipattanóra senki nem érkezett. A másik kapu előtt Babosnak ismét be kellett mutatnia egy bravúrt, majd az utolsó percekben Nani pördítése kerülte el kevéssel a célt.

A magyar válogatott papírforma-vereséget szenvedett és ezzel szertefoszlani látszanak nem csak a továbbjutásról szőtt álmok, hanem az is, hogy legalább egyik nagyot megelőzze a csoportban. Ehhez azonban legalább egyszer le kellett volna győzni közülük valakit. Dánia 18 ponttal továbbra is vezet, Svédország egy újabb szerencsés győzelemmel (a máltai Azzopardi öngólt vétett) 15 egységgel feljött a második helyre, míg Portugália és Magyarország 13 ponttal holtversenyben a harmadik.



Huszti küzd a portugál védőkkel fotó: mlsz.hu


Szomorú csapat, szomorú lelátók, szomorú gyep

Szomorú körülmények fogadták a román (és az osztrák) válogatottat a Steaua stadionjában: a lelátón alig lézengett két-három ezer néző, a pálya talaja pedig katasztrofális volt.

Razvan Lucescu nem kevesebb, mint öt helyen változtatott a párizsi meccshez képest (Sapunaru, Roman, Codrea, Adrian Cristea és Bucur vette át Maftei, Mara, Apostol, Nicu és Surdu helyét).

Bár nem tudott folyamatos nyomást gyakorolni, az első félidőben Románia játszott jobban, Payer kapusnak előbb Radoi fejesét, majd Marica egy-az-egyben leadott lövését kellett hárítania, végül Roman elől szedte fel a labdát.

A második félidő elején bátrabb lett a rendkívül fiatal osztrák gárda (a kapus Payer és Scharner a maguk 30 illetve 29 esztendejével messze a legidősebbek a csapatban, míg Dragovic alig töltötte be a 18-at), Sapunaru és Radoi hibáját Maierhofer használta ki: már Comant is kicselezte, de éles szögből nem tudott betalálni. Bánhatta, hisz négy perccel később Bucur fejelte a kapuba Cristea beívelését, megszerezve a vezetést a román válogatott számára.

A gól után előbb Scharner, majd Radoi állt közel egy öngólhoz, majd sokáig nem történt semmi érdemleges. A 82. percben aztán szöglethez jutottak a „sógorok", a labda Schiemer elé került, aki közelről kiegyenlített.

Az utolsó percekben a vendégek támadtak többet, ám újabb gól nem született, így nem sikerült valami fényesre Lucescu hazai bemutatkozása. A dicséretes párizsi 1-1 után Románia ezúttal csalódást keltett, így marad a csoport ötödik helyén 9 ponttal, Szerbia (19), Franciaország (15), Ausztria (11) és Litvánia (9) mögött és lassan elkezdhet izgulni a második kalapbeli tagságát illetően.

Folytatás október 10.-én Lisszabonban illetve Belgrádban.

Magyarország-Portugália 0-1
Magyarország:Babos Gábor - Bodnár László, Gyepes Gábor, Juhász Roland, Halmosi Péter - Tóth Balázs (Buzsáky Ákos, 83.), Dárdai Pál (Priskin Tamás, 65.) - Dzsudzsák Balázs, Vadócz Krisztián, Huszti Szabolcs (Hajnal Tamás, 65.) - Torghelle Sándor
Portugália: Eduardo - José Bosingwa, Ricardo Carvalho, Pepe, Bruno Alves - Duda, Tiago Mendes (Rolando, 90.), Deco (Simao Sabrosa, 49.), Raul Meireles - Liedson (Nani, 81.), Cristiano Ronaldo
gól: Pepe (9.)

Románia-Ausztria 1-1
Románia: Coman - Săpunaru, Chivu, Rădoi, Raţ - Roman, Codrea, Ghioane, Ad. Cristea (Surdu 86.) - Bucur, Marica
(Mazilu 78.)
Ausztria:
Payer - Schiemer, Dragovic, Scharner, Fuchs - Hoezl, Baumgartlinger, Pehlivan, Jantscher (Trimmel 61.)-Beichler (Wallner 73.), Hoffer (Maierhofer 46.)
gólok: Bucur (54.), illetve Schiemer (82.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: