2009-09-09 12:01:54• hírek • Szatmar.ro

Csökkenő esélyek

Romániának szinte semmi, a Magyarországnak egyre kevesebb továbbjutási esélye van.

A vége felé közelednek a labdarúgó világbajnoki selejtezők Európában is (Óceániában már rég vége és gyakorlatilag Ázsiában is), és az utóbbi évtizedek tendenciáit figyelembe véve meglepő, hogy Magyarországnak még több esélye van a továbblépésre, mint Romániának.

A magyar válogatottnak szerdán mindenképp le kell győznie Portugáliát, ha még reménykedni akar a második hely megszerzésében. Geráék a csoport második, Ronaldóék a negyedik helyén tanyáznak, ebből a szempontból simának tűnik a dolog. Csakhogy a portugál válogatott eleve más kategória, ráadásul még soha nem kapott ki a magyaroktól: két döntetlen mellett négy győzelem a mérlegük. Ugyanakkor ebben a selejtezősorozatban a portugálok csak Máltát és Albániát tudták legyőzni. Akárcsak a magyarok, azzal a különbséggel, hogy a portugálok odahaza nem bírtak az albánokkal.

Ami az összeállítást illeti, Erwin Koeman sérülés miatt nem számíthat Fülöp és Szélesi játékára, míg Rudolf szerepvállalása is erősen kérdéses, Juhász állapota viszont reményre ad okot. A Debrecen szélsőjét csapattársa, Bodnár helyettesítheti, a Fulham támadója helyére pedig Huszti húzódhat ki, helyet adva így a támadósorban Torghellének.

A portugáloknál elsősorban a Dániában remeklő Decóra és Liedsonra kell figyelni, aki első meccsén egyenlítő gólt szerzett. Ők ketten, Pepével kiegészítve, alkotják a brazil honosított légiót, a Real Madrid védője viszont sérüléssel küszködik, elképzelhető, hogy nem léphet pályára a magyarok ellen. Ott lesz viszont klubtársa, Cristiano Ronaldo, aki ugyan 567 perce nem szerzett gólt a válogatottban tétmeccsen, de könnyen eldöntheti a találkozó sorsát. Ettől függetlenül Koeman nem rendel ki mellé speciális őrzőt („Butaság lenne külön embert állítani Ronaldóra. Szabad szerepkörben futballozik, ott bukkan fel a pályán, ahol kedve tartja, így az vigyáz majd rá, aki a legközelebb áll hozzá", mondta a szakember a Nemzeti Sportnak.), rajta kívül ugyanis Sabrosa, Nani, Moutinho is komoly veszélyt jelenthet.



A svédek ellen nem sikerült, a portugálok ellen muszály lenne. fotó: mlsz.hu


Mindkét csapatnak nyernie kell a továbbjutás érdekében, így vélhetően eseménydús mérkőzésre számíthatunk, akárcsak a Románia Ausztria összecsapáson. A hazaiak már tényleg csak a matematikában bízhatnak, na meg abban, hogy a franciák nem bírnak majd hazai pályán a osztrákokkal és a Feröer-szigetekkel.

Az utópiát félre téve Razvan Lucescu első hazai meccsének egy komoly tétje van: a mindig jól jövő győzelem segítheti a csapatot abban, hogy megtartsa a helyét a második kalapban.

Mutu sérülés, Apostol eltiltás miatt nem léphet pályára szerda este, utóbbi Codrea, előbbit talán Mazilu helyettesítheti, mivel Surdu szombaton elég halvány volt. Az osztrákoknál hiányzik gólzsákjuk, Marc Janko, a „sógorok" nélküle próbálják megakadályozni, hogy elveszítsék harmadik helyüket a csoportban.

A két csapat, de főleg a technikásabb román gárda legnagyobb ellenfele ugyanakkor a talaj lehet: a Steaua pályáját Bergodi klubedző is „krumpliföldhöz" hasonlította, ami ismét nem vet jó fényt a szövetség működésére.

A két meccset összesítve el lehet mondani, hogy bár Magyarországnak még viszonylag komoly továbbjutási esélyei vannak, a hátralévő találkozók reális tétje a koefficiensek növelése: Romániának meg kell tartania helyét a második kalapban, Magyarországnak pedig előrébb kéne lépnie a negyedikből. Ez létfontosságú lehet a következő selejtezősorozat szempontjából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: