2009-06-04 16:13:17• hírek • Ferenczi Noémi

Munkaügyi ellenőrzések

A feketemunka, a munkahelyi balesetek visszaszorítása érdekében szervezett nagyszabású ellenőrzési akciót a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség. Kiskorúak építkezésen vagy egyéb munkakörben való törvénytelen alkalmazása egy és három év közötti szabadságvesztéssel büntethető.

A nyárral egy időben megkezdődött az építkezési munkálatok szezonja. Május 27. és 29. között az építkezéseken végeztek ellenőrizéseket a Területi Munkaügyi Felügyelőség szakemberei. Az ellenőrzés során elsősorban a munkabiztonsági előírások betartását, a munkaviszony törvényességét vizsgálták.

Ez alatt a három nap alatt 35 szatmári munkaadónál tartottak ellenőrzést, 988 alkalmazott - ebből 167 nő - munkakörülményeit és munkaviszonyát vizsgálták meg.

A munkaviszony törvényességét tekintve összesen 49 esetben kisebb hiányosságokat találtak a felügyelők, viszont a különböző törvénysértések miatt 21 500 lej pénzbírságot róttak ki, melyből 19 500-at amiatt, hogy az alkalmazottaknak nem voltak rendben az okmányaik. Összesen 8 munkaadónál 13 feketemunkást csíptek el. Egyéb hiányosságok miatt 13 pénzbírságot és egy figyelmeztetést róttak ki.

A munkabiztonsági előírások betartását ellenőrizve 96 esetben találtak hiányosságot. Sok építkezésen dolgozó nem végeztette el a szükséges egészségügyi vizsgálatokat illetve nem kapott a munkabiztonsági előírásokra vonatkozó útbaigazítást, mely feltétlenül szükséges veszélyes munkakörülményekről lévén szó. Az ilyen és ehhez hasonló kihágások miatt 24 ezer lej pénzbírságot róttak ki a szakemberek.

A polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője, Gáspár György arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkaügyi előírások be nem tartása kiskorúak építkezésen való alkalmazása esetén még nagyobb veszéllyel jár, mint felnőttek esetében. A szakértők szerint, kiskorúak alkalmazása esetén speciális munkakörülményeket kell teremteni, megőrizve ezáltal a fiatalok fizikai, szellemi, viselkedési egyensúlyát. A törvény értelmében, a kiskorúak legfeljebb napi 6 órát dolgozhatnak, nem túlórázhatnak, nem vállalhatnak éjszakai illetve hétvégi munkát. A törvény betartásának elmulasztása egy és három év közötti börtönbüntetéssel járhat.


A munkaügyi előírások be nem tartása kiskorúak építkezésen való alkalmazása esetén még nagyobb veszéllyel jár, mint felnőttek esetében
Az előírások be nem tartása kiskorúak építkezésen való alkalmazása esetén még nagyobb veszéllyel jár, mint felnőttek esetében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: