2016-10-06 17:10:52• hírek • Szatmar.ro

Miért kétszer olyan drága a közvilágítás Sárközújlakon, mint Pusztadarócon?

Nagykárolyban a 71 kilométeren világító 1492 világítótest 100.000-110.000 eurós terhet jelent évente az önkormányzatra, számolt be Dorel Oprea. Az önkormányzat legmerészebb, a hálózat bővítését is magába foglaló tervei szerint mintegy 4,5 millió euróba kerülnének, árulta el.

Miért kerül kétszer annyiba a közvilágítás Sárközújlakon, mint Pusztadarócon, pedig a két hálózat megközelítőleg hasonló volumenű? Mennyibe kerülne a sárközi rendszer modernizálása? És mennyiben a nagykárolyi? Minderre választ kaptak azok, akik csütörtök délelőtt a norvégiai International Development Norway Research képviselői által tartott konferencia második napján részt vettek.

Anders Stolan és Knut Hovland szerdán előadásaikban bemutatta a novégiai közvilágítás tapasztalatait, a jövő megoldásait, csütörtökön pedig a szatmáriakon volt a sor, hogy konkrét példákkal illusztrálják problémáikat. Piricsi Artúr sárközújlaki és Gaman Mihály pusztadaróci polgármester derített fényt a két község közvilágításának helyzetére, gondjaira.

A két beszámoló talán legérdekesebb felismerése, hogy közel megegyező hálózatok ellenére Sárközújlaknak kétszer annyiba kerül a közvilágítás, mint Pusztadarócnak.

Sárközújlakon 17 kilométer a „közvilágított utcák" hossza és 380 világítótest „teljesít szolgálatot", míg Pusztadarócon 24 kilométert 330 test világít meg. Ennek ellenére Sárközújlakon évente 150.000 lej körüli számlát fizetnek az áramszolgáltatónak, Pusztadarócon pedig 70.000 lej körül. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy Sárközújlakon ehhez évi 60.000 lej járul hozzá karbantartás és javítás címén, Pusztadarócon pedig mintegy 25.000).

„El kell mondanom, hogy csak két éve működik a közvilágítás egész éjszaka. Azt megelőzően 24.00 és 05.00 órák között szünetelt", mondta Gaman. „Az így megtakarított nem kevés pénzt a rendszer korszerűsítésére tudtuk fordítani, így sikerült csökkenteni a költségeket is", magyarázta a polgármester. Jelenleg tesztelik a LED-es világítás lehetőségeit, ezzel együtt azonban a 330 világítótestből 222 darab 15 évnél idősebb.

„A lakosság tiltakozása miatt nem kapcsolhattuk ki a lámpákat éjszaka", árulta el Piricsi. „A megyében elsőként viszont megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk a rendszer korszerűsítéséről és 650 világítótestig történő bővítéséről, amely számításaink szerint 280.000 euróba kerülne. Ez olyan összeg, amilyet saját forrásainkból nem tudunk kifizetni, így amint lehet, úniós pályázatot nyújtunk be", tette hozzá Sárközújlak első embere.

Ez az, amiben Gaman Mihály és Pusztadaróc nem reménykedhet - az uniós tengelyek jelenleg csak a városok számára teszik lehetővé a hasonló pályázatot. „Érdemes lenne talán több községnek összefognia, ez talán vonzóbb lenne a beruházók számára", vélte Gaman.

Pusztadaróc polgármestere egy másik, törvénykezési problémát is felvetett: az országutakat az Országos Útügyi Vállalat, a megyei utakat a megyei tanács adminisztrálja - a közvilágítást viszont az adott önkormányzat. „Ha bármi baj - baleset - történik a nem megfelelő közvilágítás miatt, akkor lehet egymásra mutogatni. Ezt is meg kellene oldani valahára".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: