2016-10-06 17:04:14• hírek • Kocsis Zoltán

Norvég mintás szatmári közvilágítás

Nem csak ajánlott, hanem egyenesen úniós kötelezettség a közvilágítás hatékonyságának, energiatakarékosságának növelése, jelentette ki szerda délelőtt Pataki Csaba. A Szatmár Megyei Tanács elnöke erről azon a két napos konferencia nyitányán beszélt, amelyen norvég szakemberek igyekeznek megosztani a skandináv ország tapasztalatait a közvilágítás modernizálása terén.

Anders Stolan és Knut Hovland a trondheimi International Development Norway Research nevű intézet képviseletében tartózkodik Szatmárnémetiben, ahol az új, környezetbarát technológiák megismertetése mellett adott esetben igyekeznek konkrét javaslatokat tenni, megoldásokat találni adott önkormányzatok számára.

A konferencia megnyitásaként Pataki azon véleményének adott hangot, hogy Szatmár megye közvilágítása - a közintézmények áramellátását is beleértve - akár önellátó is lehet, tekintve a nagy számú napelemparkot illetve a termálvízkészleteinket. De az energiatakarékossághoz hozzátartozik az energia hatékonyabb felhasználása is, (köz)épületek esetében azok hőszigetelése. Erre az Európai Unió jelenlegi pályázati ciklusában tengelyek vannak megnyitva, a megyei tanács ily módon szeretné szigetelni a tulajdonát képező Közigazgatási Palotát is, árulta el Pataki.

Anders Stolan bevezetőjében arról beszélt, hogy céljuk minden esetben a helyi megoldások megtalálása: a helyi energiaforrások azonosítása erősítené a helyi gazdaságot, új munkahelyeket teremtve. Knut Hovland bemutatójának dióhéjban összefoglalt üzenete szerint a fenntartható fejlődés érdekében a fosszilis energiaforrásokat egyre inkább fel kell váltani a megújuló, zöld energiaforrásokkal. Példaként a gépkocsiipart említette, tekintve, hogy Norvégia 2025-2030-ig be kívánja tiltani a beznin illetve gázolaj meghajtású járműveket! A konferencia a Norvég Alapok finanszírozásával jött létre - értéke 56.036 lej -, a projekt részét képezi továbbá egy norvégiai tapasztalatszerző látogatás is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: