2010-12-26 09:21:02• hírek • Szatmár.ro

Megvendégelték a rászorulókat

Első alkalommal szervezett a szatmári (Szent Egyed) közösség szeretetvendégséget december 24-én, melyre rászorulókat, magányos, idős embereket hívott meg együtt ünnepelni.

Az ötlet Rómából származik - mondta kérdésünkre Palcus Mircea, a közösség képviselője -, hiszen ott már régóta minden évben megszervezi a központi Sant'Egidio közösség, tavaly pedig XVI. Benedek pápa is részt vett a népkonyhán tartott szeretetvendégségen. A szegényekkel és rászorulókkal való egész éves tevékenység közös megünneplése ez, amikor meghívják és megvendégelik azokat az embereket, akik egyébként egyedül töltenék az ünnepet, vagy nem lenne mit tegyenek a karácsonyi asztalra.

A 14 órától kezdődött eseményre Szatmárnémeti régi központjában egy kivételes szépségű és pompájú helyen került sor, melyen több, mint harmincan étkeztek együtt. Jöttek idősek az öregek otthonából, sokgyermekes családok, olyanok, akiknek ez a közös ebéd jelentette az idei karácsony legfényesebb pontját. Velük egész év során foglalkozik a szatmári Sant'Egidio közösség, eljár hozzájuk közösen imádkozni, de apróbb-nagyobb gondjaikban is próbál segíteni. Az öregek otthonában már nyolc éve végeznek karitatív munkát, hetente bejárnak hozzájuk, a sokgyermekes családosokat pedig ruhával, élelemmel segítik havonta.

„Keresztény életünk megélésében segítenek azzal, hogy most itt vannak és együtt ebédelnek velünk. Együtt próbálunk kilépni abból a 'hétvégi keresztényi' modellből, ami a ma emberére annyira jellemző. Nagy boldogság ez számunkra"-mondta Palcus Mircea.


A Sant'Egidio közösség először tartott ilyen rendezvényt


Ahogy a Sant'Egidio közösség szerte a világon teszi, a szeretetvendégségre szatmárnémetiben is meghívtak egy egyházi személyt, aki együtt ebédelt a rászorulókkal. Ft. Lapka József püspöki titkár örömmel mondott igent a felkérésnek és szívesen beszélgetett el az ebéd minden résztvevőjével. A közös étkezés után még kántálásra maradtak a vendégek, majd a szatmári Sant'Egidio közösség személyre szabott ajándékkal lepett meg mindenkit. A sikeres rendezvényen felbuzdulva a szervezők szeretnék a következő években is megrendezni majd a karácsonyi szeretetvendégséget.


A Sant'Egidio közösség először tartott ilyen rendezvényt


A Sant'Egidio közösség először tartott ilyen rendezvényt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: