2012-01-24 12:24:15• hírek • Kokes János, MTI

Megugrott Prága lakosainak száma

Soha a történelem folyamán nem élt annyi ember Prágában, mint jelenleg: a tavaly májusban megtartott népszámlálás előzetes adatai szerint a cseh fővárosban 1 272 690 ember élt, ami 104 ezerrel több, mint tíz éve, tehát a 2001-es népszámlálás idején.

A lakosság növekedése mögött főleg a külföldiek bevándorlása húzódik meg, akik jelenleg a Moldva parti-metropolisz lakosságának 14 százalékát alkotják - közölte Eva Vojtová, a népszámlálás eredményei összegzésének prágai felelőse. A legnagyobb számú külföldi népességet az ukránok, az oroszok és a szlovákok teszik ki. A statisztikák szerint a Csehországba bevándorló idegenek kétötöde Prágában telepedik le.

Ugyanakkor Csehország összes régiói közül a főváros lakossága a legidősebb. Bár az összlakosság száma egy évtized alatt kilenc százalékkal emelkedett, a gyerekeké csak 3,5 százalékkal. Ennek következménye, hogy Prága öregszik. "Száz 64 éven felüli (nyugdíjkorhatár) emberre 77 15 éven aluli gyermek jut" - mondta Vojtová. A csehországi régiók közül a fővárosban a legkisebb a gyermekek összlakosságon belüli aránya.

Régebbi tendencia, hogy egyre több a válás, és egyre többen választják a magányos életmódot, a házasságban élők száma pedig folyamatosan csökken. A szinglik csoportjában a férfiak száma a legmagasabb. A kimutatás szerint a prágai férfiak 44 százaléka egyedül él. Míg egy évtizede a prágai nők 32 százaléka élt egyedül, 2011-ben már 36 százalék.

A statisztikák szerint Prága lakossága a többi régióval összevetve jóval magasabb műveltséggel rendelkezik. A felnőttek egynegyedének van főiskolai vagy egyetemi végzettsége. A lakosság 34,5 százaléka pedig érettségivel rendelkezik.
Ami a vallást illeti, a főváros lakosságának 46 százaléka nem válaszolt erre a kérdésre. Valamilyen valláshoz tartozónak mindössze 136 816 ember minősítette magát. Háromötödük római katolikus. Hasonló a helyzet a nemzetiséggel is. A lakosság 29 százaléka semmiféle nemzetiséget nem jelölt be. Akik azt megadták, többségében csehek. A második legnépesebb nemzetiséget a szlovákok alkotják.

Sokakat vonz az élet a cseh fővárosban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: