2020-07-31 09:42:48• hírek • Bede Emőke / közlemény

Megszavazták: könyvtár lesz az Ankorából

Már több ízben is beszámoltunk arról, hogy a Szatmár Megyei Tanács feltett szándéka mielőbb új épületbe költöztetni a megyei könyvtárat. Ennek érdekében még szeptembernek felhívást tettek közzé, melyben vásárlási szándékuk mellett azon feltételeket is közölték, amiknek a leendő épületnek meg kell felelnie.

Amint az a megyei tanács honlapján is elérhető felhívásból kiderült, olyan megvásárlásra ajánlott épületet kerestek, amelyek megfelelnek a kulturális intézmény igényeinek, és alkalmas a mintegy 450 ezer könyv és dokumentum befogadására. Elhelyezkedése szempontjából a város A vagy B zónájában kell lennie, jogi szempontból pedig rendezett tulajdoni viszonnyal kell rendelkezzen az ingatlan. Az épületnek minimális hasznos felülete 2400 négyzetméter kell legyen, legfeljebb 4 emeleten. A leendő épületben azonban nem csak egy egyszerű könyvtárat szeretnének kialakítani. A cél az, hogy egy olyan kulturális központot hozzanak létre, ahova nem csak az olvasás szerelmesei térhetnek majd be.


Annak ellenére, hogy a meghirdetett lehetőségre 10 ajánlat is érkezett, végül csak három épület maradt a kalapban: az egykori Luceafarul mozi épülete, mely jelenleg a dialízisközpontnak ad otthont, a másik a 17-es lakónegyedben található Dana komplexum, illetve a város szívében, a Kölcsey (Iuliu Maniu) utcán található Ankora is, melyet már régóta eladásra kínált tulajdonosa, a Metecom Rt.



Döntött a megyei tanács

A Szatmár Megyei Tanács havi ülésén a döntéshozók megszavazták a határozattervezetet, melynek értelmében az Ankorának otthont adó épületet fogják megvásárolni 11,9 millió plusz áfás áron. A szükséges összeget a kormány kifejezetten erre a célra ítélte meg a megyei tanács számára. Erről részletesebben ide kattintva lehet olvasni.

A döntésben hamar egyetértés született, hiszen egy új ingatlan építési költségeihez képest - ahogy arra Pataki Csaba megyei tanácselnök is rávilágított - ez az ingatlanvásárlás kínálja a legolcsóbb és leggyorsabb megoldást erre az évek óta sürgető problémára, mely már eddig is rengeteg pénzt húzott ki bérleti díj formájában a megyei tanács zsebéről. A döntés nyomán hamarosan elkezdődik az ingatlan megvételi eljárása, ezt követően elkezdődnek a szerkezeti újraelosztási munkálatok azért, hogy az épület belső terei teljes mértékben megfeleljenek az új rendeltetésnek.


„Nagyon örvendek, hogy végre sikerült megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást, azaz új épületet vásárolnunk a könyvtár számára. Az új épülett megvásárlásával és az eddigi havi bérleti díj megszünésével jelentős összeg marad a megye kasszájában, amit más projektek megvalósításához tudunk majd átcsoportosítani. Mindezek mellett az épület központi elhelyezkedése megengedi, hogy nemcsak könyvtárat, hanem egy igazi kulturális központot hozzunk létre. Kulturális intézményeinkkel karöltve koncerteknek, kiállításoknak, könyvbemutatóknak és számos egyéb kulturális eseménynek tudunk majd helyszínt biztosítani” – nyilatkozta Pataki Csaba megyei tanácselnök a projekt elfogadását követően.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: