2010-11-02 16:18:03• hírek • Szatmar.ro

Megrohamozták a polgármesteri hivatalt

Nem éppen szokványosan indult a napjuk a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal dolgozóinak. Az intézmény épületének földszinti előterét zsadányi lakosok csoportja töltötte meg.

A dühös lakosokat elégedetlenségük vezette a hivatal épületébe és a polgármester jelenlétét követelték, akitől számon kívánták kérni a városrész elhanyagoltságát, illetve azt a tényt, hogy a 8 kilométeres felújításra váró útszakaszból csupán 1 kilométert rehabilitáltatott a megyeközpont vezetősége.

A helyszínen jelenlévő újságíróknak a lakosok elpanaszolták, felháborítónak tartják, hogy folyamatos ígéretek születnek a Szatmárnémetihez csatolt városrész modernizálásáról, azonban konkrét lépések nem születnek.

A dühös zsadányiak rövid várakozás után elhatározták, hogy irodájában keresik fel Ilyés Gyula polgármestert, útközben azonban szembetalálkoztak Albu Adrian alpolgármesterrel, aki közölte, a polgármester jelenleg nem tartózkodik az irodában, azonban ő a lakosság szolgálatára áll. A feldühödött „látogatók" ugyan nem örültek a hírnek, azonban az alpolgármestert követve begyűltek a helyi tanács üléstermébe.

A zsúfolásig megtelt teremben az egymás szavába vágó tiltakozók haragjukat nem titkolván kérték számon az elöljárótól a városrészt érintő megvalósításokat. Mint mondták az utak járhatatlanok, a gyermekek nem jutnak el időben az iskolába, a taxik nem hajlandóak a szóban forgó térségbe kimenni, a tűzoltóknak 58 percükbe telik, amíg tűz esetén megközelíthetik Szatmárnémeti ezen részét.

A zsadányiak összes dühüket Albura zúdították, kezdve a szemétszállítási gondoktól befejezvén a köztelefon hiányáig, függetlenül attól, hogy ez a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik-e vagy sem. A szemételszállító Florisal például nem hajlandó a lakók kapui elől elvinni a szemetet, ezt a központi részen lévő közös konténerbe kell szállítsák a zsadányiak, ugyanakkor az illeték kifizetését is csupán a Károlyi úton intézhetik, ami igen messze van számukra.

A megjelenteket képviselő Sárközy György elmondta, annak ellenére, hogy ők a legnagyobb adófizetők, mégis fekete bárányoknak érzik magukat, hiszen elhanyagolják ezt a városrészt.

Albu elmondta, ami a polgármesteri hivatal kötelességeit illeti, megígéri, hogy ebben az évben további lépéseket tesznek a járhatóbb utakért, a teljes felújításra viszont nem tud ígéretet tenni a jövő évre sem.

Mint elmondta, a kormány több olyan intézkedést is bevezetett, amely miatt kisebb a megyeszékhely költségvetése, így nem foglalkozhatnak csupán Zsadány és a Szőkemocsár kérdésével, hiszen ezen térségek lakosainak száma hozzávetőleg csupán 900, a hivatalnak pedig figyelembe kell vennie a többi városrész modernizálásának fontosságát is.

A megjelentek nehezményezték a 16-os-, illetve a többi lakónegyedre váró felújítási munkálatokat, mint mondták, ettől sokkal fontosabb lenne egy Zsadányba vezető út járhatóvá tétele. Albu kifejtette, a 16-os lakónegyed az egyik legrosszabban megtervezett negyed, ahol hozzávetőleg 10 000 lakos él és igen fontos ezek életkörülményeinek javítása is, Zsadányba pedig az elmúlt években a lakosság arányát is figyelembe véve jóval nagyobb beruházásokat hajtottak végre, mint Szatmárnémeti bármelyik más részében.

Iskolát, művelődési házat hoztak létre, illetve 2008-ban megkezdték a víz- és szennyvízhálózat kiépítését, amit szinte teljesen sikerült befejezniük.

A lakosok nehezményezték a munkálatok miatt feltört utak, illetve bekötőrészek állapotát, amelyek szintén megnehezítik a közlekedést.

Az alpolgármester által értesített Matuz Béla Tibor, az Apaszerv főmérnöke helyszínre érkezése után elmondta, az említett panaszok jogosak. Az Apaserv a bekötők elkészítésekor arra számított, hogy a polgármesteri hivatal hamarosan befejezi az utak felújítását, ezért látták indokoltnak, hogy még az út teljes elkészülte előtt intézkedjenek.

A főmérnök ígéretet tett a lakosok számára, hogy a hét végéig megoldják ezt a problémát, törtkővel megszórják és ledöngölik a bekötések helyét úgy, hogy az tavaszig kitartson.

A megjelent zsadányiak arra is ígéretet kaptak, hogy jövő héten a polgármesteri hivatal vezetőivel találkozhatnak a helyszínen és további megbeszéléseket folytathatnak.



Megtöltötték a tanácstermet a feldühödött lakók
Megtöltötték a tanácstermet a feldühödött lakók



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: