2012-09-14 18:41:53• hírek • Kocsis Zoltán

Minden készen áll a tanév megnyitására – a tanfelügyelőnő szerint

Bizonyos tekintetben történelmi tanév kezdődik hétfőn Romániában: először működtetnek a tanintézmények előkészítő osztályokat. Ez okozott is némi felfordulást, ami miatt el kellett halasztani az évkezdést, ám mostanra minden és mindenki kész a nyitányra, jelentette ki Mariana Roman főtanfelügyelő.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség épületében megtartott pénteki sajtótájékoztatón a főtanfelügyelő elmondta, hogy az elmúlt hetekben valamennyi, Szatmár megyei iskolát ellenőrizték. Mind a 134, önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézmény saját költségén elvégezte a kötelező fertőtlenítést és közülük 132 meg is kapta az egészségügyi engedélyt. A fennmaradó kettő azért nem, mert jelenleg teljes felújítás alatt állnak. Megyeszerte összesen 322 egységben folyik majd oktatás, közülük hat nem rendelkezik egészségügyi engedéllyel: három esetben azért, mert nem tud ivóvizet biztosítani, a másik három esetben viszont már folyamatban van az engedély megítélése.

Az ország tanügyi intézményeit jelentős feladatok elé állította, hogy Romániában először vezették be az előkészítő osztályokat. Noha az erről határozó oktatási törvényt még 2010 decemberében ratifikálta a parlament, jó román szokás szerint az utolsó percre maradt a felkészülés - ezért csúszott is a kezdés egy hetet. „Most azonban minden kész a kezdésre", mondta Roman.

Szatmár megyében 2243 gyerek iratkozott be az előkészítő osztályba, közülük 1066-an városi, 1177-en pedig falusi környezetben. Nem kevesebb, mint 132 iskola indít előkészítő osztályt (30 városon, 102 falvakban). Az oktatás összesen 182 osztályteremben folyik majd (58 városokban, 124 falvakban), a gyerekek 148 osztályt alkotnak (58 városon, 90 falvakban, ebből 25 lesz szimultán).

Szatmár megyében összesen 450.800 lejbe került a speciális osztálytermek (padok, szekrények, játékok, stb...) beszerzése, Roman szerint a kormány minden költséget fedezett. Ezzel szemben például a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban 3500 (adományokból összegyűlt) lejt költöttek a fogasok, a szekrénysor és a katedra megvásárlására. A kormány 16 széket és padot finanszírozott csupán...

A főtanfelügyelő elmondta, hogy az előkészítő osztályokban a gyerekek heti 18-20 órát töltenek majd az iskolában. Egy-egy órából 35 percet tesz majd ki a tanítás, a többi időben játszani fognak a csöppségek. A gyerekek nem fognak felelni, nem lesznek sem füzeteik, se házi feladataik. Az év végén a pedagógus minden gyerek éves tevékenységéről, fejlődéséről készít majd egy értékelést, amit a szülők/gyámok kapnak meg.

Roman biztosított mindenkit, hogy rendelkezésre áll a kellő mennyiségű tanerő, akik a nyár folyamán speciális képzésen vettek részt, ezért kettős, pedagógus-tanító minősítésük lesz...

Mariana Roman főtanfelügyelő és Maria Brumboiu sajtószóvivő

Ami az elemi, általános és középiskolai oktatást illeti, a kötelező tankönyvek 95%-a be van szerezve és 90%-a ki van szállítva. A fennmaradó részt hétfőig eljuttatják rendeltetési helyére. Hasonló a helyzet az egyéb taneszközök terén, mondta a főtanfelügyelő.

Hiány van ugyanakkor tanárokból, elsősorban fizika és német tanárokból. Éppen ezért szeptember 17-21 között versenyvizsgát hirdetnek az iskolák. Addig a tanárok fizetett túlórában töltik ki a hiányt.

Roman felhívta a figyelmet a szintén idén induló szakiskolákra is. Minden, a IX. osztályt elvégzett diák beiratkozhat a két éves képzést biztosító iskolába. Az ígéretek szerint az első évben a tanidő 60%-át, a másodikban pedig már 75%-át a gyakorlati képzés teszi majd ki. A IX. osztály elvégzésével bárki beiratkozhat líceumba, majd érettségizhet. Aki nem ezt az utat választja, az a XI. osztály végén egy, az Európai Unió országai által elismert szakdiplomát kap majd.

A 2012-2013-as tanév szeptember 17-én kezdődik tehát. Összesen 36 hetet és 178 munkanapot tart és 2013 június 21-én ér véget. Az első félév december 21-ig, a második január 14-tól június 21-ig tart. November 5-11 és április 6-14 között vakáció.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: