2011-06-06 15:14:03• hírek • Szatmár.ro

Megkezdődött az érettségi!

Hétfőn reggel kilenc órakor országszerte több mint 200 ezer végzős diák számára kezdődött meg az érettségi. A közel 1400 vizsgaközpontban minden megjelent érettségiző átmegy, hiszen az érvényes pontrendszer szerint, már nulla pont is sikeres szóbeli vizsgát jelent.

Szatmár megyében huszonhat tanintézményben összesen 3535 diák - közülük mintegy hétszáz Magyar vonalon végzett - kezdte meg az érettségit a román nyelv és irodalom próbával hétfőn reggel. A szóbeli kompetencia-vizsgák pontos tételsorai az előző évekkel ellentétben nem kerültek fel az Oktatásügyi Minisztérium internetes honlapjára: a szóbelik reggelén küldik le az iskoláknak a tételsorokat. 
A szóbelikre minősítéseket adnak a tanárok, akárcsak a digitális kompetenciákat felmérő vizsgán: alap, haladó és emelt szintet. 


Azok a végzősök, akiknek az előző években csak egyes tantárgyakból sikerült az érettségi vizsgájuk, írásban kérvényezhették ezek elfogadását. Azok pedig, akik ECDL oklevéllel vagy nemzetközi szinten elismert nyelvvizsgával rendelkeznek, szintén kérhették annak elismerését, így nem kell szóbelizniük az érettségin.
A román vizsga után, június 8-10. között az anyanyelvi kommunikációs kompetenciákat mérik fel az érettségik során.
A pünkösdi ünnep miatt a számítógépes ismereteket felmérő vizsga időpontját három nappal előbbre hozta a Tanügyminisztérium: ez június 10-én kezdődik. Az utolsó szóbelire, az idegennyelv-próbára pedig június 20-23. között kerül sor.

A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgát június 27-én szervezik meg, 28-án az anyanyelv és irodalom írásbeli következik, majd 29-én a profilnak megfelelő tantárgyból írnak dolgozatot a diákok. Július 1-én a választott tantárgyból vizsgáznak a végzősök.

Természetesen ezúttal is szigorú szabályoknak kell eleget tenniük a diákoknak és vizsgáztatóiknak. A tanulók az írásbeli vizsgára ennek megkezdése előtt leghamarabb harminc perccel mehetnek be a terembe. Kizárólag tollat, személyit, illetve ásványvizet lehet bevinni. Minden egyebet, ami a vizsgatétel kidolgozásánál segítséget nyújthatna, tilos maguknál tartaniuk a vizsgázóknak. Miután az érettségizők bemennek a terembe, a vizsgaközpontot az írásbeli megkezdésétől számított másfél órán belül nem hagyhatják el. A tétel kidolgozására ezúttal is három óra áll a rendelkezésükre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: