2020-04-01 11:56:04• hírek • Bajnai Botond

Megkezdődött a kálmándi halastó kitakarítása, aszfaltoztak is az elmúlt napokban

A járványügyi szigorítások ellenére a legtöbb településen nem állt le az élet, Kálmánd községben is hozzáláttak az idei évre tervezett beruházások kivitelezéséhez. Szerkesztőségünket Sütő Imre polgármester tájékoztatta.

A községvezető elmondta, ahogyan az ígérték, az elmúlt napokban leaszfaltozták azt a 800 méteres útszakaszt, amely az úgynevezett Herman saroktól a faraktárig tart, illetőleg innen tovább, egészen a mezőgazdasági társulásig újrakövezték az utat. A szóban forgó útszakaszon mostanáig betonút volt, de az mostanra porlani kezdett, megérett a korszerűsítésre. Az 500 000 lejes beruházás révén a község utcáinak mintegy 90%-át aszfalt borítja, már csak kevés helyen maradt betonos út.


 

Az útaszfaltozás mellett kezdetét vette a kálmándi halastó felújítása is, amely évek óta téma volt a helyi tanács ülésein, viszont az idei költségvetésből sikerült pénzt elkülöníteni erre a célra, egészen pontosan 400 000 lejt. A kivitelező cég a napokban megkezdte a hosszú éveken át összegyűlt iszap és sár kitakarítását és a tómeder mélyítését.


A polgármester szerint itt volt az ideje, hogy kezdjenek valamit ezzel a területtel, nem szerették volna tovább hanyagolni a problémát: nyaranta rossz szagot áraszt, a környékbeliek panaszkodnak, viszont sajnos eddig nem volt rá keret. „Mindig volt fontosabb kiadás a községben (kanalizálás, az új vízhálózat kiépítése, az utak, a kultúrház rendbetétele, stb.), mivel egy közel 400 000 lejes beruházásról van szó, évről évre kénytelenek voltunk elhalasztani a munkát. Viszont most megvan rá a pénz, ezért most neki is láttunk” – magyarázta Sütő Imre.


Elmondta, az elkövetkező hetekben a tó medrét kipucolják és mélyítik, a parton piknikövezetet fognak létesíteni, illetve ha sikerül megvásárolni a tó közepén elhelyezkedő kis félszigetnyi területet, akkor oda egy gombaházat és egy szép parkot hoznak majd létre. Természetesen a tóba halakat is fognak telepíteni, mivel 70-80 horgász él a faluban, számukra is kedvezni szeretnének.
 

Sütő hozzátette azt is, hogy a munkálatok végrehajtásával megbízott cég számos referenciával rendelkezik, így bíznak benne, hogy gond nélkül fog haladni a munka, és szép lesz a terület új arculata.
 



A munkálatokra is hatással vannak a járványügyi megszorítások

Ahogy az élet más aspektusaira, úgy a községben zajló munkálatokra is hatással vannak a járványügyi szigorítások. A terepen dolgozók csak bizonyos óvintézkedések betartása mellett tudnak munkálkodni, számukra a polgármesteri hivatal is igyekszik védelmet nyújtani. Ezért fertőtlenítőszerekkel, maszkokkal, stb. látták el a hivatal égisze alatt tevékenykedőket.
 

Sütő Imre polgármester szerint sajnos még így is lesz olyan megvalósításra váró terv, ami az adott helyzet hozta körülmények miatt el fog napolódni: ilyen például az új ivóvízhálózat átadása és beindítása. „Nagy esély van rá, hogy a Szatmár Megyei Építési Felügyelet (ISC) most nem fogja kiadni a még szükséges engedélyeket, illetve az új vízhálózat bár minden háztartás udvarára be lett vezetve, a bekötéseket még sok helyen meg kellene oldani, ami további vízszerelői munkát igényel. Úgy gondolom, ezt most jobb lenne elnapolni, mert azzal, hogy egy vízszerelő házról házra járjon, járványügyi szempontból nem éppen a legbiztonságosabb megoldás” – mutatott rá a polgármester.
 

Sütő végül azt is elmondta, az utóbbi hetekben igyekeztek tájékoztatni a lakosságot az aktuális rendelkezések felől, különböző felületeken, de még a Facebookon keresztül is, éppen ezért bizonyára mindenki tisztában is van, hogy milyen szabályok betartására vannak kötelezve. Ezért a közösség érdekében arra kér minden kálmándi polgárt, tartsák be ezeket az intézkedéseket.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: