2020-02-28 12:16:51• hírek • Bajnai Botond

Elégedettek Kálmándon az idei költségvetéssel. Mindenre fog jutni, amit elterveztek

Rég nem volt ilyen jó költségvetése a kálmándi önkormányzatnak, Sütő Imre polgármester örömmel beszélt az község 2020-as terveiről szerkesztőségünknek.

Jó évnek ígérkezik a 2020-as év Kálmánd községben: jutni fog mindenre, amit elterveztek a községben. Sütő Imre polgármester szerint rég nem volt ilyen jó költségvetése a községnek, ezért szeretnének olyan terveket is megvalósítani ebben az esztendőben, amelyeket eddig anyagi források hiánya miatt halogatni kényszerültek. Ilyen például a kálmándi halastó, melyet évek óta készülnek kitakarítani, és újfent a helyiek rendelkezésére bocsájtani, viszont eddig soha nem jutott pénz erre. Idén viszont prioritást élvez a terv: március-április környékén megkezdődik a hosszú éven át összegyűlt iszap és sár kitakarítása, a tómeder mélyítése.

A polgármester szerint itt az ideje, hogy kezdjenek valamit ezzel a területtel, nem szeretnék tovább hanyagolni a problémát: nyaranta rossz szagot áraszt, a környékbeliek panaszkodnak, viszont sajos eddig nem volt rá keret. „Mindig volt fontosabb kiadás a községben (kanalizálás, az új vízhálózat kiépítése, az utak, a kultúrház rendbetétele, stb.), mivel egy közel 400 000 lejes beruházásról van szó, évről évre kénytelenek voltunk elhalasztani a munkát. Viszont most megvan rá a pénz, a tavasz beálltával nekilátunk” – magyarázta Sütő Imre.

Elmondta, a tó medrét kipucolják és mélyíteni fogják, a parton piknikövezetet fognak létesíteni, illetve ha sikerül megvásárolni a tó közepén elhelyezkedő kis szigetet is, akkor oda egy filagóriát és egy csinos parkot hoznak majd létre. Természetesen a tóba halakat is fognak telepíteni, mivel 70-80 horgász él a faluban, számukra is kedvezni szeretnének.

Útaszfaltozás is terveben van

A tavasz beálltával megkezdődik továbbá a mezgazdasági társulás felé vezető út leaszfaltozása is. Sütő Imre szerkesztőségünknek elmondta, a mezőgazdasági társulás felé vezető irányban az utolsó házig betonút van a falu szélén, viszont onnan már köves út visz ki a társuláshoz. Ez sem volt kifejezetten rossz, de úgy döntöttek, idén ezt a részt is korszerűsíteni fogják, mégpedig a tavalyi évben megspórolt pénzből tudja ezt megvalósítani az önkormányzat.

Áprilisban beüzemelik az új ivóvízhálózatot

A tavaly befejeződött az új ivóvízhálózat kiépítése a községben, sőt, sokan már rá is csatlakoztak a rendszerre, ebben a Solomajer Alapítvány jóvoltából segített is a polgármesteri hivatal, viszont még mindig vannak olyan háztartások, ahol nem történt meg a csatlakozás. Ezt szeretné áprilisig megvárni a hivatal, majd beüzemelni a rendszert. Nagyjából egy hónapon át a régi és az új hálózat párhuzamosan fog működni, de amint mindenki sikeresen csatlakozott az új ivóvízvezetékekre, a régi hálózat működése leáll.

A közművekkel kapcsolatban Sütő Imre polgármester elmondta, a szennyvízhálózat is rendben működik, viszont időnként itt-ott előfordulnak dugulások, ezért a lakosságnak sem ártana odafigyelni, mit dob be a rendszerbe: a nagykabát, a törölköző, stb. nem odavaló.

Multifunkcionális munkagépet vásárolt a község

Egy 2018 óta futó Leader pályázat jóvoltából januárban végre megérkezett az a multifunkcionális kupás-markoló, melynek megvásárlására 40 000 eurót nyert a pályázati lehetőség által a község, illetve a 67 000 eurós vételárig hiányzó 27 000 eurót önerőből sikerült kipótolni.

„Már a nyár folyamán meg kellett volna érkezzen a munkagép, viszont a bürokrácia ismét hátráltatta a munkánkat, így fél évet csúszott a projekt. Viszont most már megvan, aminek köszönhetően egy csomó olyan munkát tudunk majd elvégezni a faluban, ami eddig nem volt megvalósítható. Biztos vagyok benne, hogy nagy hasznát fogja venni az önkormányzat” – mutatott rá Sütő.



A beteggondozók bérét idén nem a község kell fizesse

Nagy könnyebbség a polgármesteri hivatal számára, hogy idén a községben tevékenykedő beteggondozók bérének csak 10%-át kell a helyi költségvetésből fizetni, mivel az állam 90%-ban fedezni ezeket a béreket. Ezzel szemben tavaly a teljes összeg a helyi büdzsét terhelte, ami sok mindenben gátat szabott az elképzelések teljesítésének. Mivel mintegy 30 beteggondozóról van szó, nagy megkönnyebbülés ez most a község számára.

Jutott mindenhová a pénzből

Sütő Imre polgármester szerint rég nem volt olyan év, amikor nem kellett senkitől megvonni a kért összegeket, legyen szó civil-, vagy sportszervezetekről, intézményekről, stb. Idén mindenki számára biztosítani tudták az igényelt összeget.

Ennek fényében idén sikerül teljes mértékben biztosítani az iskola működését, a tanintézmény saját, 67 000 lejes büdzséjét további 15 000 lejjel pótolta meg az önkormányzat.

Biztosítva van a polgármesteri hivatal működése, 90 000 lejt különítettek el a kultúrház számára belső nyílászárók cseréje, és konyha-felújítás érdekében.

A templomi bejárati ajtók cseréjére 25 000 lejt adtak, a fúvós zenekar 20 000 lejt kapott, a futballcsapat 70 000 lejt, a Kézi-suli 18 000 lejt, az Iskola Alapítványt, a napközis gyermekek étkeztetésének segíétsében 20 000 lejjel támogatják.

A helyhatósági választásokra 30 000 lejt különítettek el, de jut pénz a további apróbb fejlesztésekre is, amelyeket az év folyamán sorban napirendre tűz majd a községvetés.

Tervben van a falu elején a szennyvízhálózat bővítése: korszerű feltételeket szeretne biztosítani az ott létesülő cégek számára az önkormányzat.



Idén is pályázna a polgármesteri hivatal

Két pályázatot már körvonalaztak az idei évre vonatkozóan: az egyik a kálmándi Kraszna-híd felújítása lenne, amit az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL 3) finanszírozása révén valósítanának meg. Korábban már le volt téve ez a pályázat, viszont akkor pénzhiány miatt elutasította a kormány, bíznak benne idén sikerrel jár a próbálkozás.

„A kálmándi határt ketté szeli a Kraszna, a termőföldek zöme pedig a folyó túl oldalán van, ezért ez a híd a gazdák számára egy stratégiai pont, szükség van rá, hogy mindenki eljusson a földjéhez. A pályázat a híd korszerűsítése mellett magában foglalja a hídig elvezető 2,8 kilométernyi út leaszfaltozását is, illetve a falu szélén található aszfaltozatlan kis zsákutcák korszerűsítését is.

Egy másik kilátásban lévő pályázat révén egy 100 férőhelyes sportcsarnokot építene a polgármesteri hivatal: készül a dokumentáció, amely hamarosan le lesz téve az Országos Befektetési Társasághoz (CNI).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: