2010-10-05 15:18:27• hírek • Szatmar.ro

Megállítják a földcsuszamlást

Hadad községben 2006-ban több házat, műemléket, illetve utat is tönkretettek a földcsuszamlások. Akkor csupán ideiglenes megoldásokat lehetett eszközölni, most úgy tűnik, végre sikerül stabilizálni a talajt.

A festői táj, a történelmi emlékműveink több turistát is csalogathatnának a Szilágyság határán lévő szatmári településekre, azonban az utak állapota miatt a látogatók mégis elhanyagolják ezt a térséget. A földcsuszamlás miatt nem egy hadadi lakos háza ment tönkre, az utat pedig azóta sem sikerült kellően rehabilitálni. A mintegy 250 métert érintő szakasz helyreállításához ugyanis speciális - a domboldalt is megerősítő - beavatkozásra is szükség van.

Csehi Árpád, Szatmár Megye Tanácsának elnöke portálunknak elmondta, immár megkezdődtek a munkálatok a föld stabilizálására. A műszaki dokumentációk elkészítését már elrendelte.

Nyolc méter mélyre kell ásniuk a munkásoknak annak érdekében, hogy az óriási betonoszlopokat, illetve az összekötő részeket elhelyezzék, ezzel a domboldalt is megerősítsék.

A javítást végző cég számára hat hónap áll rendelkezésére, hogy befejezze a munkálatokat. Csehi elmondta, jelenleg a betonelemek gyártása folyik, az elhelyezésük pedig úgy fog zajlani, hogy egyszerre csupán annyi gödröt hoznak létre a keskeny úton, amennyibe be is tudják helyezni az elemeket.

A javítások költsége 2.3 millió lejbe kerül, mivel speciális munkálatokra van szükség, ennek megjavításával azonban elkerülhető lesz, hogy a jövőben a 2006-os eseményekhez hasonló megtörténjen.


A hadadi Degenfeld-kastély
A hadadi Degenfeld-kastély


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: