2010-06-22 13:52:08• hírek • Szatmar.ro

Felújítják a tövishátra vezető útszakaszt

Legutóbb két éve javították a megye tövishátra vezető útjait, a hétfői sürgősségi megyei tanácsülésen többek között ennek feljavításáról is döntöttek.

A szóban forgó javítás közel 45 kilométeres útszakaszt érint, a szopori letérőtől Szatmár- és Szilágy megye határáig. Az említett két évvel ezelőtti javítás csupán a Korond és Bogdánd közötti részt érintette, azonban az útszakasz rossz állaga miatt szükségessé vált ennek teljes felújítása. A térségben nem ritka a földcsuszamlás, amelynek következtében az épületek akárcsak az utak, igen megsínylik ezt. A környező falvak több családja is kényszerült elhagynia otthonát és újat vásárolni egy biztonságosabb részen. A hadadi 15. századbeli református templom is megsínylette ezeket a földmozgásokat, az 1900-ban épült tornya például el is távolodott a templom épületétől. Javítására a magyar állam részéről érkezett nagyobb összeg, míg a román állam csak minimális hozzájárulást adott rendbehozatalára.

Az utak állapotán is sokat ront a rendszeres csuszamlás, ezért bizonyos részeken szükségessé vált ennek a teljes felújítása, a stabil rétegig való leásás, lefúrás és az erre való ráépítés. Az útszakasz állagára szintén rossz hatással van, hogy a teherforgalom lebonyolítására is használják ezt a részt, mivel erre jóval rövidebb a táv.
Nagy Sándor megyei tanácsos portálunknak elmondta, nem csak az út teljes felújítására, de ennek szélesítésére, illetve sáncolására is szükség van. A megyei útról a kisebb falvak felé vezető utakra egyelőre nincs keret, azonban idővel ezek javítására is sor kerül, mint ahogy a Szér felé haladó utat is nemrég sikerült feljavítani. A fentebb említett útszakasz javítására a tanács 14 millió lejt irányzott elő, a munkálatokra a licitet a nyár folyamán írják ki, azonban maga a javítás minden bizonnyal már csak 2011 tavaszán kezdődhet meg az időjárás miatt.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: