2012-08-09 19:54:38• hírek • Kocsis Zoltán

Már nem prioritás a Szatmárzsadányi út!

A polgármesteri hivatal befektetési terveiben nem szerepel a Károlyi út modernizálásának folytatása. A hőszigetelésre is csak ötvenezer lejt különítettek el a jövő évre. A Mikulás viszont szeptemberben érkezhet és úgy hívják, hogy EBRD.

Egyetlen egy pont szerepelt a Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki rendkívüli ülésén, ám a költségvetés módosítása egy sor érdekességet takar, amennyiben alaposabban áttanulmányozzuk.

A napirend egyik legfontosabb része nem új keletű, hisz az önkormányzatnak a tavaly is szembe kellett néznie vele. A fogyatékkal élők szociális segélyét illetve a különböző szociális gondozók fizetését a kormánynak kell fizetnie, ám a szükséges összeget még nem utalta át. Akárcsak tavaly, az önkormányzat most is úgy döntött, hogy gyakorlatilag hitelt nyújt az államnak azzal, hogy magára vállalja a fizetés terhét, amíg Bukarest át nem utalja a pénzt. Ennek következtében a polgármesteri hivatal 1.065.000 lejt különített el: ebből 465.000 lej a különböző szociális gondozók, a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztály (SPAS) alkalmazottainak, stb. a fizetése, 600.000 lej pedig fogyatékkal élők támogatása, magyarázta el Magyar Lóránt tanácsos.

A tanács döntése alapján kisebb-nagyobb összegeket csoportosítottak át különböző uniós pályázatok, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére.

A határozattervezet tartalmazza továbbá a városvezetés következő négy évre szóló beruházási terveit. Ez pedig már jó néhány érdekességet tartogat!

Dorel Coica polgármester az előző mandátumban tanácsosként kilenc felszólalásában tette szóvá a Szatmárzsadány felé vezető út silány állapotát. Ez viszont nem szerepel a beruházási tervek között! Nits János tanácsos szóvá is tette a dolgot, a polgármester mentegetőzése pedig nem volt túlságosan meggyőző. Coica kifejtette, hogy az „ügy igen bonyolult", de megoldására van két alternatívája. Az egyik, hogy hitelben bíznak meg egy céget a munka felvállalására (hasonlót tervezett tavasszal Ilyés Gyula akkori polgármester is). „Szeptemberben ismét Szatmárnémetibe látogatnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselői és akkor szót ejtünk egy esetleges hitelmegállapodásról, amelyből finanszírozhatjuk a Szatmárzsadányi utat is", vázolta fel a másik lehetőséget Coica. (Érdekes fordulat a diskurzusában, hogy eddig mindig valamely minisztériumot jelölte meg pénzforrásként, most pedig az EBRD-t).

Szintén érdekes, hogy a város vezetése 2013-ra ötvenezer, 2014-re pedig tizenkétezer lejt készül elkülöníteni a tömbházak szigetelésére. Ilyen ütemben (költői) kérdés, hogy mikor lesz minden tömbház leszigetelve. A polgármesteri hivatal bőszen hirdeti, hogy 800 lakás szigetelésének a technikai-gazdasági mutatói már elkészültek és hogy a költségek 50%-át az állam, 30%-át pedig az önkormányzat finanszírozza. Így a lakóknak már csak a költségek 20%-át kell kifizetniük. Azonban az előző években is hasonló algoritmus szerint működött a szigetelési program, Coica pedig a kampányban ingyenes szigetelést ígért...

Szintén érdekes, hogy a Károlyi út modernizálásának folytatása sem szerepel a jövő évi tervek között. A Lucian Blaga és az Octavian Goga sugárút pedig 2014-ben kerülhet sorra az előzetes elképzelések szerint.

Nits János és Magyar Lóránt felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évben csakis azok a beruházások kapnak támogatást, amelynek munkálatai az előző mandátumban már elkezdődtek. Így jövőre került át többek között az ún. Fehér Ház, a 10-es számú Általános Iskola és a Doamna Stanca Nemzeti Gimnázium felújítása éppúgy, mint a közvilágítás bővítése vagy az Északi Színház renoválásának megkezdése.

A kevés kivételek egyike viszont a Kazinczy út sarkán lévő épület, a PSD székház felújítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: