2011-08-30 09:29:51• hírek • Póti Orsolya

Már készülnek a januári rendezvénysorozatra

Luby Margit 1885-ben született, kortársa, nemzedéktársa volt Bartók Bélának és Kodály Zoltánnak. 1935-ben jelent meg „A parasztélet rendje Szatmár vármegyében, 1936-ban a „Bábalátta babona" című kötete, tanulmányokat írt többek között „az alföldi pásztor lelkiségéről", de Szatmár megyei mondagyűjteményt is kiadott.

Immár hatodik alkalommal készül a Szatmárnémeti Ady Endre Társaság a Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozatra, amely minden évben január 22-én veszi kezdetét. A szervezők már most tervezgetik milyen fellépőket hívjanak meg az eseményre és milyen műsorokkal készüljenek - tudtuk meg Tóth-Páll Miklóstól, a társaság elnökétől.

Az Ady Endre Társasági jövőre is a költészetnek szenteli a Magyar Kultúra Hetét, de a költemények mellett más irodalmi műfajok és zenés műsorok is helyet kapnak az összeállításban. Tóth-Páll Mikós a Szatmár.ro-nak elmondta: a három magyar szatmárnémeti iskola diákjait mindenképpen bevonják a rendezvénysorozatba, és az iskolák tánccsoportjait is elhívják.

Elsősorban Ady Endre vallásos költészetére fektetnénk a hangsúlyt, de Luby Margitról is megemlékeznénk több irodalmi műsorral is. A társaság egy éve állított emléktáblát a szatmári származású néprajzkutatónak, akinek gyűjteményei a mai napig forrásmunkák a témában.

A társaság főként csíki és felvidéki zenekarokat hívna meg a rendezvényre, elsősorban a Misztrál együttesre gondoltak, aki Dsida Jenő estjével érkezne. Zenész összeállítást terveznek Tersánszky Jenő verseiből is, valamint előadnák Kocsis István A tér című monodrámáját.

„A rendezvényt ezúttal egy Kovács András Ferenc gyermekversmondó versennyel zárnánk, amellyel a IV-VIII. osztályos, valamint a IX-XII. osztályos tanulók számára szerveznénk meg. Szerencsére ebben az évben több projektet is megnyertünk, így biztos alappal fogtunk hozzá a szervezéshez, és együttműködési szerződést kötöttünk a Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal, aki termet biztosít műsorainkhoz." - mondta el Tóth-Páll.

Az idei rendezvénysorozat is sikeresnek bizonyultAz idei rendezvénysorozat is sikeresnek bizonyult

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: