2011-05-26 19:01:16• hírek • Kocsis Zoltán

Lerombolták a meg sem épített hidat

Szatmárnémeti Városi Tanácsa elvetette azt a tervezetet, mely a harmadik Szamos-híd kivitelezési tervének az elkészítését célozta meg. Jelen állás szerint szinte nullára redukálódott annak az esélye, hogy a híd az elkövetkező négy-öt évben megépüljön.

A harmadik Szamos-híd heves vitát váltott ki a városi tanács rendes havi ülésén, melynek végén, az abszolút többség híján, a döntnökök, mint megannyi modern Cortés, felgyújtottak maguk mögött minden kapcsolatot a másfél évvel ezelőtti licittel és az akkor nyertes Iptana céggel.

Ilyés Gyula polgármester a hét elején tartott sajtótájékoztatóján felvázolta, hogy bár pénz jelenleg nincs az új híd megépítésére, mégis elkészíttetné a teljes dokumentációt, hogy amikor 2013-ban az Európai Unió Strukturális Alapoknak nevezett pénzeszsákja ismét megnyílik, akkor egy kész tervvel komolyabb legyen az esély a támogatás megszerzésére.

Az Urbanisztikai Bizottság, kifejtve, hogy technikailag, esztétikailag és építészetil szempontból egy kifogástalan terv van a város asztalán, javasolta annak elfogadását, bár felhívta a figyelmet bizonyos anyagi anomáliákra. Éppen ezen okokra hivatkozva viszont a Sorin Ghilea vezette Költségvetési Bizottság nem javasolta a projekt elfogadását és új licit kiírása mellett tette le a voksát.

Hasonlóan vélekedett Láng László is, aki ráadásul a híd tervezett elhelyezését is kifogásolta, mondván ez a híd „nem a jövőnek szóló beruházás lenne."

Ilyés erre válaszolva leszögezte, hogy a város urbanisztikai tervét már évekkel ezelőtt elfogadták és ennek módosítását nem látja indokoltnak. „Különben is, a város két része a 70-es években szinte két külön településként fejlődött, minek következtében egyszerűen nincs hely másutt hidat építeni", mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a „B-terv", a Károlyi út melletti rész sem járna több pozitívummal.


Ilyés Gyula meggyőzni a tanácsosokat a híd terveinek véglegesítéséről
Ilyés Gyula eredménytelenül győzködte a tanácsosokat a híd terveinek véglegesítéséről


A vita egyre hevesebbé válván csak úgy röpködtek az euró tízmilliók és bebizonyosodást nyert, hogy többen nem is ismerik kellőképpen a tenderfüzetet. Mind a polgármester, mind a licitet korábban megnyerő és a technikai terveket elkészítő Iptana cég képviselője hiába érvelt azzal, hogy egy ekkora beruházás pontos ára csak a kivitelezési árverések megtartása után dől el („egy biztos, 20-25 millió eurónál nem lesz olcsóbb és 30 millió eurónál nem lesz drágább", mondta Ilyés), ez nem igazán győzte meg a demokrata-liberális (PD-L) és szociáldemokrata (PSD) tanácsosokat.

A szavazás pillanatában végül tízen támogatták, egy képviselő ellenezte a projekt folytatását, heten pedig tartózkodtak. Ezzel együtt azonban a tanács elutasította a projekt folytatását, lévén a tanácsosok abszolút többségének, szám szerint tizenkét városatyának az igenlő szavazatára lett volna szükség folytatásához.

Talán ha valamennyien ott lettek volna, vagy ha a jelenlévők közül többen érzik át a határozat fontosságát, akkor közelebb állnánk egy harmadik híd belátható időn belüli megépítéséhez. Jelen helyzetben viszont e lehetőség távolabbinak tűnik, mint az elmúlt húsz évben bármikor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: