2011-05-24 16:50:01• hírek • Kocsis Zoltán

Ismét napirendre került a új híd

Ismét napirendre került Szatmárnémeti esetleges harmadik Szamos-hídjának megépítése, lévén, hogy a Polgármesteri Hivatal illetékesei átértékelték az eddigi terveket. A végső variációról csütörtökön szavaz a tanács.

„Az sajnos biztos, hogy az új híd építéséhez két-három éven belül nem tudunk hozzáfogni, lévén nem áll rendelkezésünkre megfelelő összeg. Az Európai Uniónál legkorábban 2013-2014-ben pályázhatunk támogatásért, akkor azonban egy jól összeállított, konkrét projektcsomaggal kell előállnunk, hogy legyen vajmi esélyünk", mondta Ilyés Gyula a keddi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, ezért döntöttek úgy, hogy ismét előhúzzák a fiókból a híd projektjének dokumentumait.

A polgármester szerint az eredeti tervet többször is átértékelték, ám nem a technikai részét, mert az ellen senkinek nem volt semmilyen kifogása. Az első verzió kivitelezése azonban túlságosan is költségesnek bizonyult, mivel „az építészek, jó szokásukhoz híven, kicsit túllicitáltak mindent". Az eredeti 60 millió euró körüli költség többszöri átértékelés után húsz millió körüli összegre csökkent, amely viszont már túlságosan is alacsonynak tűnt. „A híd vélhetően 30 millió euró körüli összegbe kerül majd, jelen pillanatban ez tűnik a reális árnak. Mi ebből indulunk ki, hogy két-három év múlva ne érjen negatív meglepetés", mondta Ilyés.


Az esetleges harmadik Szamos-híd látványterve
Az esetleges harmadik Szamos-híd látványterve


A polgármester elmondta, hogy egy, a megszokottnál költségesebb híd lesz, egyrészt, mert a Szamos két partján szokatlanul magasak a töltések, ami kihatással van a híd magasságára. Másrészt pedig a Szamos árterülete szokatlanul széles, ezért a híd legalább 3-400 méter hosszú lesz. „Még a Marosra sem kellett ekkora hidat építeni", panaszkodott Ilyés.

Aki elmondta, hogy sajnos a harmadik híd esetleges megépítése se segítene sokat Szatmárnémeti közlekedésének és az autósoknak. „Sajnos urbanisztikai szempontból nagyon rosszul van összekapcsolva a két városrész. A harmadik híd csak kis mértékben tudná megoldani ezt a problémát, más helyre viszont helyhiány miatt nem tehetjük, így marad a strand és a 17-es lakónegyed közötti alternatíva", zárta mondanivalóját Ilyés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: