2009-03-21 14:36:42• hírek • Magyar rádió

Gyurcsány lemondott a miniszterelnökségről

Két hét alatt kell kormányfőt találnia az MSZP-nek, miután Gyurcsány Ferenc a kongresszuson bejelentette: új kormány megalakítását javasolja új miniszterelnökkel. Azt mondta: a hatékonyabb válságkezelés és a sikeres 2010-es választási szereplés érdekében van szükség erre.

Az új kormányfő személyére a pártelnök, vagyis Gyurcsány Ferenc és a választmány elnöke tesz javaslatot. Hogy várhatóan kit fognak megnevezni, arról még semmit nem tudni: az biztos, hogy nem Bokros Lajost - mondja a helyszínen végzett szondázása alapján tudósítónk. Bokros egyébként egy mai rendezvényen azt mondta: ha felkérnék, ő elvállalná a posztot. Gyurcsány Ferenc rendkívüli kongresszus összehívását javasolta a jelöltállításhoz. Azt is közölte: továbbra is pártelnök kíván maradni. A tisztújításról még ma dönt a kongresszus, ám a többi napirendi pontot kiveszik, és kettő helyett egynapos lesz a tanácskozás. A zárt ülésen a miniszterelnök bejelentése nyomán kialakult helyzetről beszélnek majd.

Gyurcsány Ferenc azt javasolta az MSZP- kongresszusnak, hogy bízza meg a pártelnököt - vagyis jelenleg őt -, a választmány elnökét és a frakcióvezetőt, hogy készítsék elő az új miniszterelnök megnevezését. Az elnökség pedig kezdje meg a parlamenti pártokkal hétfőn a tárgyalást, és két hét múlva rendkívüli kongresszuson jelöljenek új miniszterelnököt.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy olyan hangokat hall, hogy a változáshoz szükséges összefogásnak, a stabil kormánytöbbségnek, az ellenzék józan magatartásának ő volna az akadálya. Azt mondta, ha ez tényleg így van, akkor megteszi a javaslatát, hogy új kormányfő vezessen egy új kormányt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: