2017-10-02 13:31:58• hírek • Szatmár.ro

Munkaerőhiány miatt nem fejlesztenek bizonyos szatmári gyárak – sok munkaképes szatmári csak a segélyre hajt

Komoly gondban vannak Szatmárnémeti nagy munkaadói, árulta el Adrian Albu alpolgármester.

Hétfő délelőtt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban beszéltek arról a projektről, amelyben a polgármesteri hivatal és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet is érintett. Ennek részeként a megyeközpontben GAL-okat, azaz helyi akciócsoportokat hoznának létre, emellett Szatmárnémeti négy marginalizált zónájának - az Ostrovului, a Crângului, a Horea és a Toamnei övezetnek - a fejlesztési stratégiáját dolgozzák majd ki. Részletesen itt írtunk a projektről.

A polgármesteri hivatalban tartott találkozón szóba került, hogy Szatmárzsadányra is ki kellene terjeszteni a projektet, hiszen ott is komoly gondok vannak: egy külön kis telepen rengeteg roma él embertelen körülmények között. Bár az is bebizonyosodott, hogy legtöbbjük nem is szatmári illetőségű, illetve többször is próbálták aznosítani őket, személyi igazolványt adni nekik, ezek az akciók nem voltak népszerűk a körükben.

Sok munkanélküli nem is akar dolgozni

A nehéz helyzetben élő, segélyből tengődők kapcsán Adrian Albu alpolgármester felhívta a figyelmet: Szatmárnémeti alacsony munkanélküliségi rátája nem felel meg a valóságnak, sokan ugyanis nem jelentkeznek be munkanélkülinek. A bejelentett munkanélküliek vagy szociális segélyért folyamodók nagy részének pedig eszük ágában sincs dolgozni, az állásbörzéken is csak azért vesznek részt, hogy pecséttel bizonyíthassák: ők bizony megpróbáltak munkához jutni.

„Hihetetlen a helyzet: sokan egyszerűen nem is akarnak dolgozni. Nagy gyárak komoly fejlesztésektől, bővítésektől álltak el, mert egyszerűen nem találnak munkásokat” – mondta az alpolgármester.

Albu szerint komoly gond van a szociális hálóval. Vagyonokat költ el az ország társadalmi integrációs programokra, ám a helyzet nem változik. A nyomortelepeken sokan csak amiatt tartják fontosnak a személyi igazolvány megszerzését, hogy segélyhez juthassanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: