2012-03-03 14:24:01• hírek • Gazda Árpád/MTI

Kovács Péter: az RMDSZ gazdálkodása törvényes

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sajtóosztálya és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára is reagált az RMDSZ-nek juttatott költségvetési támogatásokat taglaló Krónika-cikkre.

Az Erdélyi Magyar Néppárt közleményében arra figyelmeztetett, hogy az erdélyi magyarok csak az egyötödét látják viszont annak a "pénzhegynek", amelyet a román költségvetés a magyar művelődési, sport- és oktatási tevékenységekre, az oktatói és kutatói munkára, az ifjúsági közélet támogatására szán. "A maradékról az RMDSZ csendben rendelkezik." A közlemény szerint a párt az utóbbi hónapok legcinikusabb magyarázatának tekinti Kovács Péter RMDSZ-főtitkár kijelentését, amely szerint a költségvetési támogatás nem a kisebbségé, hanem azé a szervezeté, amelyik a parlamentben képviseli a közösséget. A párt szerint "ez a zsákmányszerző gyakorlat okoz nap mint nap keserű szájízt az erdélyi magyaroknak". Az EMNP elismerte, hogy a törvény nem írja elő a támogatás megpályáztatását, szerinte ezt "a becsület, a lelkiismeret és a közösségi szolidaritás szabályai" írnák elő.

Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára mellékesnek tartotta, hogy az RMDSZ politikai ellenfelei "milyen megkopott lemezt vesznek elő újra. (...) A törvényes keret egyértelmű: azok a szervezetek jutnak támogatáshoz, amelyek a romániai kisebbségek parlamenti képviseletét ellátják". Kovács elismételte, az RMDSZ akkor is törvényesen járna el, ha a teljes keretet saját működésére és saját programjaira költené. Hangsúlyozta, a 18 támogatott romániai kisebbségi szervezet közül az RMDSZ egyedüliként épített ki pályázati rendszert, amely keretében nyolc szaktestületben 83-an vesznek részt a pályázatokat elbírálásában.

Az átláthatóságról szólva Kovács arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ gazdálkodását évente ellenőrzi a Számvevőszék és az Állandó Választási Hatóság, és soha nem találtak hibát abban. Kovács azt is megjegyezte, ha az RMDSZ nem lenne, 2009-ben az egész kisebbségi támogatási keretet kifelejtették volna a költségvetésből. A főtitkár szerint a nem látható összegek jelentős része az RMDSZ működési költségeinek a résztámogatására és más kiemelt programok támogatására megy. Ezek sorában többek között a kolozsvári Házsongárdi temető sírjainak felújítását, a kolozsvári Mátyás-szobor felújítását, az aradi Szabadság-szobor köztéren való visszaállítását, az Erdélyi Humorfesztivál, a marosvásárhelyi Alternatív rövidfilm fesztivál, a Félsziget fesztivál támogatását, valamint a népszámlálási kampány, a beiskolázási kampány, a gyerekvállalást elősegítő program finanszírozását említette.

A Krónika erdélyi napilap pénteki számában arról közölt cikket, hogy évről-évre növekszik a magyarságnak járó román költségvetési támogatás, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) viszont ennek évről-évre kisebb hányadát osztja ki nyílt pályázat útján.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: