2011-02-02 10:49:16• hírek • MTI

A gáz árának liberalizálását kéri az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a földgáz árának a liberalizálását kéri a román kormánytól, amelynek új árszámítási módszert kell kidolgoznia.

Erről Ion Ariton román gazdasági miniszter nyilatkozott kedden azt követően, hogy tárgyalt az IMF küldöttségével. A miniszter szerint a valutaalap azt kérte, hogy a kormány vizsgálja felül a jelenlegi árszabályozási rendszert.

A minisztérium később közleményben fűzte hozzá, hogy a tárgyalásokon az IMF valóban felvetette az árliberalizáció lehetőségét, de a javaslat csak az ipari fogyasztókra vonatkozik.

A szaktárca bejelentette, hogy a román energiaár-szabályozó hatóság a következő hónapokban elemzést készít az IMF javaslatáról, ezt bemutatja majd a kormánynak, amely megvizsgálja, alkalmazható-e az árliberalizáció, vagy sem.

A keddi tárgyalásokon szó esett a veszteségesen működő állami vállalatok sorsáról is, az azoknak nyújtott állami támogatások mértékéről. A román adóhatóság kedden tette közzé a legnagyobb adós állami vállalatok listáját, amely szerint a román államvasutak (CFR SA) tartozik legtöbb pénzzel az állami költségvetésnek. A CFR SA adóssága meghaladja az 1,725 milliárd lejt (több mint 400 millió euró), az országos kőszéntársaság (CNH) pedig 1,467 milliárd lejjel (350 millió euró) tartozik. Az IMF a mentehetetlenül veszteséges társaságok egy részének felszámolását, mások eredményességének javítását szorgalmazza.

Az IMF küldöttsége a Románival 2009-ben megkötött, csaknem 20 milliárd értékű nemzetközi hitelmegállapodás soron következő felülvizsgálata céljából tartózkodik Bukarestben. A felek várhatóan a héten véglegesítik a szándéklevelet, amely tartalmazni fogja a Romániának az IMF-el szemben vállalt újabb kötelezettségeit, amelyek a következő hitelrészlet lehívásához szükségesek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: