2010-12-30 11:49:19• hírek • szatmar.ro

Egyre nagyobb az adósok aránya

A gazdasági válság okozta elbocsátások, fizetésmegvonások és adóemelés miatti vásárlóerő-csökkenés következtében egyre több romániai lakos képtelen időben törleszteni banki hiteleit. Ezt a tételt a Román Nemzeti Bank adatai lassan axiómává erősítik.

A román központi bank adatai szerint ugyanis novemberben megduplázódott azon személyek aránya, akik, ha egy nappal is, de kénytelenek voltak késve befizetni aktuális törlesztési részleteiket. A számok nyelvén beszélve ez azt jelenti, hogy míg arányuk tavaly 4,1% volt, addig idén novemberre ez 8%-ra emelkedett. Az év utolsó előtti hónapjában az elkésett befizetések összege elérte a 16 milliárd lejt.

Az BNR adatai szerint elsősorban azok küszködnek likviditási gondokkal, akiknek valuta alapú hiteleik vannak. Esetükben az adósok aránya a tavalyi 3%-hoz képest idén több mint a duplájára (6,5%-ra) nőtt. A lej alapú hitelek felvevői esetében a késési arány valamivel kevesebb mértékben nőtt: a tavalyi 5,6%-ról 10%-ra emelkedett.

Bár a már említett válság miatt a romániai bankok is nehezebben adnak hitelt, mint tették azt 2008 ősze előtt, idén novemberben a lakossági hitel összege elérte a 200 milliárd lejt.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: