2009-06-13 23:19:10• hírek • Szatmar.ro

Kolozsvári győzelem és temesvári rendbontás

Megvédte címét a Kolozsvári CFR labdarúgócsapata, miután a Román Kupa döntőjében meggyőző és néhol látványos játékkal legyőzte a becsülettel küzdő, de túlságosan kiismerhető és statikus Temesvárt. Az eseményt beárnyékolta a bánsági szurkolók rendbontása.

Az már a Román Kupa döntője előtt eldőlt, hogy bukaresti csapat egymást követő második évben is trófea nélkül marad, miután az Urziceni szerdán megnyerte a bajnoki címet. A kérdés csak az volt, hogy a Kolozsvári CFR megtartja-e legalább az egyik, tavaly megszerzett címét, vagy az ezüstérmes Temesvár kupagyőzelemmel zárja az igen mozgalmasra sikeredett szezonját.

A találkozó remek iramban kezdődött és a hatodik percben Deac immár a meccs második meglepetését szolgáltatta. Az első az volt, hogy Conceicao edző neki szavazott bizalmat Dubarbier-el szemben, a második pedig, hogy a szőke középpályás Culio szögletét követően „lefejelte" az óriásokkal (Nibombe, Latovljevic, Pantilimon) teletűzdelt temesvári védelmet. A gólhoz az is kellett, hogy Pantilimon kapus rosszul mozduljon ki a kapujából.

A gól után a Temesvár megpróbált nyomást gyakorolni a kolozsvári védelemre, ám ez csak ritkán sikerült nekik, aminek két oka is volt. Az egyik, hogy a Borbély és Alexa alkotta középpályás sora, bár fizikailag erős, nem elég inventív, így egyedüli fegyverük a hosszú előreívelések voltak, ezzel szerették volna kihasználni Bucur és Parks gyorsaságát. A másik oldalon viszont a Culio, Peralta, Deac, Mara és Dani, kihasználva technikai fölényüket, jól tartották és járatták a labdát. Kone is sokszor visszalépett, ezzel is erősítve a középpályát.

A meccs ezen szakaszában mezőnyharc folyt, melyet sok kemény ütközés tarkított, ám helyzet nem alakult ki. A 28. percben aztán Latovljevic állított meg könnyelműen egy labdát saját tizenhatosán belül, Tony lecsapott rá, majd mindketten elestek. A játékvezető, kissé könnyen, a büntetőpontra mutatott, Peralta pedig magabiztosan értékesítette az ítéletet.

Három perccel később Borbély fejesénél először kellett (nagyot) védenie Nuno Claro kapusnak, egy perccel később pedig egy remek Culio, Kone, Deac akció végén utóbbi dolgoztatta meg Pantilimont. A 37. percben Bucur tört be a kolozsvári tizenhatosra, Muresan keresztezte útját, a csatár elesett, majd büntetőt kért. A bíró, jogosan, továbbot intett, ami felbőszítette a lilák szurkolóik, akik petárdákat dobtak a pályára és percek alatt teljesen lebontottak egy kerítést.. A félidő krónikájához még egy nagy Culio helyzet tartozik, ám az argentin flegmán, Pantilimon kapus pedig remekül oldotta meg feladatát.

A második félidő egy bánsági helyzettel kezdődött, de a kapu előtti kavarodás után a kolozsvári védők tisztázni tudtak. Öt perccel később Deac harcolt ki egy szabadrúgást a temesvári tizenhatostól jobbra, Peralta okosan középre passzolt, Culio pedig érthetetlen módon üresen állva, állítás nélkül a kapuba pördített úgy 13-14 méterről.



Háromszor is örólhettek a kolozsvári játékosok a Román Kupa döntőjében.


A harmadik gól után a CFR visszavett a tempóból, nem erőltette a támadásokat, de taktikailag uralta a meccset. Az utolsó húsz percre azonban túlságosan elkényelmesedtek, nagyon kiengedtek, az egész meccsen bizonytalan középső védelmük egyre tehetetlenebbé vált. A Temesvár, becsületére legyen mondva, mindent megtett a szépítő találat érdekében és háromszor is nagyon közel állt hozzá Bucur és Karamjan révén, ám előbb Muresan mentett a gólvonalról, majd Nuno Claro mutatott be két bravúros védést.

Ám a találkozó ezen része, eléggé el nem ítélhető módon, nem a meccsről, a labdarúgásról és a sportról szólt, hanem a pályára befutó, a stadiont leamortizáló, a rendfenntartókkal verekedő temesvári szurkolókról. Ebben az esetben komolyan felmerül a szervezők és a labdarúgó szövetség felelőssége, ugyanis a biztonsági kerítés jó részét pillanatok alatt szétszedték a huligánok. És ugyanúgy felmerül Marian Iancu felelőssége is, aki az 1-8-nál is csapatát éltető szurkolókból huligánokat generált, akik saját városuk után (lásd, szeptemberi események) Targu Jiu architektúráját is próbára teszik.

Összességében az ötletesebben, gyorsabban és szervezettebben játszó CFR megérdemelten védte meg címét, igazolva, hogy komoly tényezővé vált a román labdarúgásban.

Román Kupa, döntő, Targu Jiu:
Kolozsvári CFR-Temesvár 3-0

gólok: Deac (6.), Peralta (28.), Culio (54.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: