2009-04-07 14:38:37• hírek • Parajdi Andrea

Kezelőközpont vakoknak

Országos kampányba kezdett a Romániai Vakok és Gyengénlátók Szövetsége, ugyanis adományokat gyűjtenek egy Bukarestben épülő, látássérültek számára szolgáltatásokat kínáló, központ befejezéshez szükséges költségekre.

Romániában több mint 80 ezer vak és gyengénlátó él, akiknek a kezelésére nincsen egy megfelelő rehabilitációs központ. Bukarestben már elkezdtek építeni egy, a világtalanokat segítő intézményt, azonban befejezésére újabb pénzösszegekre lenne szükség.

Az egyes helyi szövetségekhez tartozó gyengénlátók és rokonaik már 225 ezer eurót összegyűjtöttek, ám egy komplex uniós normáknak megfelelő egészségügyi szolgáltatásokat kínáló létesítmény megvalósításához, több pénzre lenne szükség. Négy éve kezdték el a munkálatokat, s ha nem fejezik be a Bukaresti Önkormányzat visszakéri az odaadott területet.A vakok és gyengénlátók országos szövetsége éppen ezért döntött úgy, hogy egy több hetes kampányt szervez.

A kampány ideje alatt 15 nagyvárosban szerveznek koncertsorozatot. Alexandru Tomescu hegedűművész Stradivari hegedűvel járja körbe az országot, továbbá közreműködik Horia Mihail zongoraművész is. Az eredeti elképzelések szerint jótékonysági koncertet Szatmárnémetiben is szervezni akartak, viszont a Dinu Lipatti Filharmónia épületén jelenleg zajló felújítások miatt elmarad a fellépés - mondta Ioan Sorin Podina, a Romániai Vakok és Gyengénlátók Szövetségének Szatmár megyei fiókjának vezetője, aki azt is hozzáfűzte: ígéretek vannak arra, hogy ősszel városunkba is fellépnek a művészek.

A koncertsorozat április 15-én Brassóban veszi kezdetét, majd Nagyváradon, Pitesten, Segesváron, Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Nagybányán, Kolozsváron, Szebenben, Temesváron, Lugoson, Bákóban, Tulceán, Konstancán, és végül május 16-án Bukarestben is fellépnek a művészek. Az előadások helyszínén adományládákat helyeznek ki, illetve CD-k eladásával is próbálnak pénzt gyűjteni.

A kulturális rendezvénysorozat mellett a telefonszolgáltatókat is bevonták az akcióba. Április 2 és május 17 között a Vodafone, Orange, illetve a Cosmote hálózatán a 879-es számra lehet SMS-t küldeni, és ezáltal 2 euróval támogatni a gyengénlátókat. Ez idő alatt a Romtelecom is kiveszi a részét az adománygyűjtésből. A 0900900292-es számot tárcsázva 2 euróval, a 0900900295-ös szám esetén 5 euróval, míg a 0900900290-es telefonszám hívásakor 10 euróval segíthetjük a vakok központjának létrehozását. A kampányban a TVR is részt vesz, így televíziós műsorokkal is próbálják megcélozni a segítőszándékú lakosságot.

Katócz Ágnes, a Romániai Vakok és Gyengénlátók Szövetségének Szatmár megyei fiókjának referens titkára elmondta, megyénkben 2675 látássérült él. Közülük 1713-an világtalanok, 962-en gyengén látók. Megyénkben is vannak olyan speciális esetek, amikor komolyabb orvosi beavatkozásra van szükség. Éppen ezért lenne fontos, ha működhetne egy olyan központ, amely országos szinten kimagasló orvosi ellátást tenne lehetővé - mondja Katócz Ágnes referens titkár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: