2008-10-11 14:39:24• hírek • Parajdi Andrea

Együtt ünnepeltek a gyengénlátók

A Vakok és Gyengénlátók Nemzetközi Napja alkalmából, a Romániai Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szatmárnémeti székhelyén is programokat szerveztek.

A Romániai Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 1991-ben alakította ki Szatmárnémeti fiókját. Azóta minden évben programokkal készülnek a látássérültek világnapján.

Október 15-ét 1988-ban hirdették ki a vakok és gyengénlátók napjának, azzal a céllal, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a világtalanok sajátos helyzetére. A Fehér Bot napjaként emlegetett esemény tudatosítani szeretné a közösségben, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható.

 

Ioan Sorin Podina, a vakok szövetségének helyi igazgatója a Szatmár.ro-nak elmondta, bár október 15-e a látássérültek napja, ők rendszerint hétvégére időzítik az esemény megünneplését, ugyanis így sokkal többen tudnak csatlakozni a programokhoz. Az egyesületnek egyébként megye szinten 2600 tagja van.

A vakok szövetségének székhelyén már pénteken elkezdődtek a rendezvények, akkor ugyanis sakkversenyre várták a gyengénlátókat. A verseny első három helyezettje október 18-án a Nagybányán is bizonyíthatja sakktudását, az ott megrendezésre kerülő versenyen. Mint megtudtuk, a szövetség tagjai rendszeresen részt vehetnek sporteseményeken, kulturális vetélkedőkön, vagy kreativitást igénylő versenyeken, ugyanis ezzel próbálják segíteni a látássérültek társadalomba való beilleszkedését.

A világnap alkalmából szervezett programok szombaton tovább folytatódtak. A délelőtt folyamán zenés produkciókat mutattak be a szövetség tagjai, majd az egész napos eszem-iszom mellett tombola várta a gyengénlátókat és hozzátartozóikat.

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: