2011-05-19 10:32:55• hírek • Kocsis Zoltán

Kisebbségvédelmi konferencia a Jakabffy-napokon

Jakabffy Elemér születésének 130. évfordulója alkalmából nagyszabású kisebbségvédelmi konferencia veszi kezdetét Szatmárnémetiben pénteken. Neves előadók, magyarországi, szlovéniai és romániai parlamenti képviselők, jogászok, közgazdászok tartanak előadást, melyeken bemutatják a szomorú emlékű trianoni békeszerződés következtében az anyaországtól elszakított magyarság sorsát, helyzetét. Szó esik majd a romák helyzetéről és az autonómia lehetőségéről is.

Jakabffy Elemér 1881-ben született Lugoson, a trianoni döntés előtt országgyűlési képviselő (1910-1918), Magyarország szétszakítása után pedig előbb Bihar (1928-1931), majd Szatmár megyét (1931-1938) képviselte a román parlamentben. A jogász, politikus és publicista Jakabffy a második világháború után nemkívánatos személy lett, ezért 1954-ig kényszerlakhelyéül a hatóságok Hátszeget jelölték ki számára. Ezt követően Szatmárnémetibe költözött és itt halt meg 1963 május 19.-én.

Ami munkásságát illeti, Trianon után a magyarság kisebbségi, demográfiai, politikai és társadalmi helyzete foglalkoztatta, a témában számtalan tanulmánya, könyve jelent meg, mint például a „A románok hazánkban és a Román Királyságban", „A bánsági magyarság húsz éve Romániában" vagy a „Kisebbségi sorskérdések" .

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületnek a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Szatmár Megyei Központja által szervezett és a Szatmár Megyei Tanács által támogatott X. Jakabffy Napok keretében megrendezett „Kisebbségi jogok a Népszövetségtől az Európai Unióig" című konferenciát pénteken 9.00 órai kezdettel Muzsnay Árpád újságíró, az EMKE alelnöke valamint Csehi Árpád, a Megyei Tanács Elnöke nyitja meg a Vécsey-házban. Nyitásként Szekernyés János és Csapody Miklós beszél Jakabffy Elemér munkásságáról, majd Székely István politológus elemzi a kulturális autonómia lehetőségeit.

Némi szünet után bemutatásra kerül a szlovéniai, a szlovákiai és az ukrajnai magyarság helyzete, majd Varga Attila szatmárnémeti parlamenti képviselő előadása következik az emberi méltóságról és a kisebbségi léthelyzetről.

A délután 16.00 órától kezdődő ülésszakon Eckstein-Kovács Péter a romák helyzetéről tart előadást, majd Tabajdi Csaba magyarországi európai parlamenti képviselő beszél az EU kisebbségvédelmi rendszeréről. Őt Szili Katalin, a magyar parlament korábbi elnöke követi, aki az autonómiaformákról tart előadást, végezetül pedig Duray Miklós szlovákiai politikus azt taglalja, miként befolyásolta a határon kívüli magyarságot az Európai Unióhoz való csatlakozás.

Délután 19.00 órától a delegáció részt vesz Szatmárhegyen a Páskándi Gézáról tartott megemlékezésen, míg szombat reggel 9.00 órakor előbb Jakabffy Elemér sírját, majd egy órával később annak egykori házát koszorúzzák meg a vendégek Szatmárnémetiben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: