2008-05-24 20:07:43• hírek • Szatmar.ro

Kisebbségi problémákat elemeztek

 Egész napos konferenciát szerveztek Jakabffy Elemér halálának 45. évfordulója alkalmából.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Szatmárnémeti Kölcsey Kör és az Identitas Alapítvány közösen szervezte meg a IX. Jakabffy Napokat.

Jakabffy Elemér kiváló kisebbségpolitikus, lapszerkesztő és író volt, életének utolsó hat évét Szatmárnémetiben töltötte. Halálának 45. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés első napján, május 24-én a Scheffler János Lelkipásztori Központban „Kárpát-medencei magyar egység – megosztottság” címmel egész napos tudományos konferenciát szerveztek.

A konferencián előadást tartott Markó Béla az RMDSZ elnöke is. Beszédében kitért arra, hogy a romániai magyarság milyen kihívások előtt áll, valamint a szövetség hogyan néz ezek elébe. Beszámolt egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatásról is, amelynek eredménye azt bizonyítja, hogy a közösség pozitívan fogadja az RMDSZ kormánybeli tevékenységét. Markó Béla, úgy véli az újonnan alakult Magyar Polgári Párt ugyanazt kínálja a magyarságnak, mint az RMDSZ szövetsége, csupán másképp próbálja kommunikálni az elképzeléseit az emberek felé, azokat az elképzeléseket, amelyeket az RMDSZ évek óta gyakorol. Továbbá a tanácskozás keretében politikusok, történészek tolmácsolásában előadások hangzottak el nemzetpolitikai dilemmákról és egyéb kisebbségi problémákról.

A Jakabffy Napok május 25-én, vasárnap 9 órai kezdettel a hídon túli római katolikus temetőben Jakabffy Elemér sírjának megkoszorúzásával folytatódik. 

P.A. 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: