2010-05-18 18:07:07• hírek • Szatmár.ro

Kevesebb a támogatásigénylő

Végetért a területalapú támogatások kérelmezésének első szakasza.

A mezőgazdasági kifizetési és intervenciós ügynökség (APIA) megyei igazgatója, Pintea Viorel keddi sajtótájékoztatóján beszámolt róla: a hektáronkénti szubvenciót az igénylési időszak „normális" szakaszában a megyében kevesebben kérték, mint egy évvel ezelőtt - a 2009-es 24 410 kérvényező helyett most 22 573-an nyújtották be a dossziét, 193 107 hektárra. Ebből 7108-an éltek az idei évben bevezetett online támogatásigénylés lehetőségével, amelynek lényege az, hogy számítógépes rendszeren keresztül kellett azonosítani a parcellákat.

Pintea Viorel szerint az egyik magyarázat az érdeklődés csökkenésére az az, hogy jóelőre kijelentették: parlagon hagyott földterületre idén semmiképp nem jár szubvenció. E mellett a legelőterületekkel kapcsolatos szigorítások is hozzájárultak a jelenséghez - idéntől az önkormányzatok nem nyújthattak be legelőkre kérelmet, kizárólag a megalakult állattenyésztői egyesületek.

Június 11-éig tovább kérhető a területalapú mezőgazdasági támogatás, azonban ebben az időszakban már napi 1 százalékos büntetőkamatot alkalmaznak. A végső határidő után elkezdődnek az ellenőrzések, amelyek - ígéri az intézményvezető - sokkal szigorúbbak lesznek, mint az eddigiekben. Ebben az évben minden egyes megyebeli parcellát ellenőriznek, ami a becslések szerint komoly visszásságokra derít majd fényt.

Ha szabálytalanságokat találnak, akkor az érintett gazdálkodó az elmúlt évekre visszamenőleg is vissza kell majd fizesse a felvett mezőgazdasági  támogatást. Pintea bemutatta azt a listát, amelyen azok neve szerepel, akik a 2007-ben adott egyszeri vetési támogatást nem megfelelő módon használták fel. Akkor búzára adtak szubvenciót, és a területek ellenőrzésekor kiderült, hogy megyei szinten 680 gazda nem vettette be az előirányzott területeket. Ők összesen 2 329 000 lejt kell majd visszafizessenek.


Sajtótájékoztatót tartottak az APIA-nál.
Sajtótájékoztatót tartottak az APIA-nál


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: