2013-03-13 19:16:44• hírek • Kocsis Zoltán

Kereskényi: a visszaszolgáltatási folyamatnak tényleg véget kell vetni

Victor Ponta miniszterelnök szerdán bejelentette: itt az ideje, hogy a kormány végre véget vessen a kommunista rezsim alatt jogtalanul államosított ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatának. A kormányfő szerint mindenki számára rendelkezésre állt 23 év, hogy visszaigényléseit megfogalmazza. Az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet a kormány március 26-án felelősségvállalással szeretné elfogadni.

„Dicséretes, hogy a kormány véget szeretne már vetni ennek a folyamatnak - jelentette ki a Szatmár.ro megkeresésére Kereskényi Gábor RMDSZ-es Szatmár megyei parlamenti képviselő. Amint azonban ez lenni szokott, a törvénytervezet nem ennyire egyértelmű és az elképzeléseik szerint ez akár 2020-ig is elhúzódhat", magyarázta a politikus.

A tervezet továbbra is előnyben részesíti a természetbeni visszaszolgáltatást. Amennyiben az adott ingatlant valamilyen oknál fogva nem lehet visszaszolgáltatni, akkor a tervezet szerint az illető választhat egy másik ingatlant az adott közigazgatási egységen, vagy „legrosszabb esetben", az adott megyén belül. Ehhez a törvény életbelépését követő 30 napon belül minden önkormányzatnak létre kell hoznia egy terület-felleltározó bizottságot, amelynek 180 napon belül el kell készítenie a közigazgatási egység köz-vagy magántulajdonát. Ez lehet akár a községi legelő vagy kutatói állomások területei, ahol nem történik semmi és amelyekhez mostanáig nem lehetett hozzányúlni. Amikor ezt a listát a megyei, majd az országos bizottság is jóvá hagyja, akkor a visszaigénylő licitálhat rájuk, fejtette ki Kereskényi.

A licit alapját azok a pontok képezik majd, amelyeket az Országos Visszaszolgáltatási Bizottság „utal ki" a visszaszolgáltatandó ingatlan értékének fejében. Akik ily módon sem találnak megfelelő megoldást, azok részt vehetnek egy országos liciten, amit az Országos Kataszteri Hivatal szervez majd. Itt értelemszerűen azokra a terültekre lehetne majd licitálni, amelyek helyi szinten nem keltek el.

Ami viszont igazolni tudja majd, hogy két liciten vett részt és semmilyen kedvező lehetőséget nem talált, az pénzre válthatja pontjait - egy pont egy lej „árfolyamon". Ám nem korábban, mint 2017 január elseje. Ráadásul a tervezetben van egy olyan kitétel, hogy azokban a megyékben, ahol több mint ötezer még folyamatban lévő kérvény van, további 36 hónap haladékot kapnak.

Az elmúlt másfél évben országos szinten 822.000 visszaigénylési kérvényt nyújtottak be: ebből 210.000 vonatkozott épületre, 612.000 földterületre. Egyes adatok szerint a kérvények alig felére találtak torvényi orvoslást. Szatmár megyében közel félezer kérvény vár még bírósági határozatra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: