2013-02-28 18:05:25• hírek • Szatmár.ro

Riedl Rudolfot választották a Szatmár Megyei Tanács alelnökévé

A Szatmár Megyei RMDSZ jelöltjét, Riedl Rudolfot választották a Szatmár Megyei Tanács alelnökévé a testület tagjai. A tanács tagjai egyhangúlag megszavazták a közigazgatásban nagy tapasztalattal rendelkező szakembert - igaz, a háttérben komoly politikai csatározások és egyeztetések zajlottak ennek érdekében.

Rendkívüli tanácsülésre gyűltek össze a Szatmár Megyei Tanács tagjai csütörtökön. A napirenden az üresen álló megyei tanács-alelnöki hely betöltése szerepelt, azaz a különböző frakcióknak lehetőségük volt egy-egy személyt jelölni a tisztségre. Egyedül az RMDSZ jelölt, méghozzá Riedl Rudolfot, a politikai életből kivonult Csehi Árpád helyére. Riedl jelöléséről a Megyei Küldöttek Tanácsa döntött január közepén.

A szavazás megkezdése előtt Panea Alexandru PDL-s tanácsos kért szót, elmondva: tejesen elfogadhatónak tartja, hogy az RMDSZ-es alelnök helyére szintén egy RMDSZ által javasolt személy kerüljön - már csak a megye lakosságának összetétele miatt is. Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja a békességet a nemzetiségek között és bízik benne, hogy román-magyar ellentétre nem lesz példa Szatmár megyében sem az elkövetkező években, sem pedig a következő kampányidőszakban.

A tanácsosok titkos szavazáson nyilváníthattak véleményt. Némi meglepetésre a 27 szavazatból Riedl Rudolf mind a 27 támogató szavazatot megkapta, beszédében pedig maga is kellemes és váratlan meglepetésnek tartotta, hogy egyhangúan megszavazták őt alelnöknek. Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Mircea Govor alelnök egyhangúan kijelentették: bíznak abban, hogy olyan gyümölcsöző együttműködés fog folytatódni a tanács vezetőségében, mint amilyen volt Csehi Árpáddal is.

A rendkívüli tanácsülésen tiszteletét tette Pataki Csaba szenátor illetve Kereskényi Gábor és Erdei D. István parlamenti képviselők is. Mindannyian üdvözölték Riedl Rudolf megválasztását. Pataki szerint a szatmári közigazgatásban veteránnak számító szakemberrel csak nyert Szatmár megye.

A tanácsülést hosszú heteken keresztül tartó politikai egyeztetések előzték meg. Ezeken a tárgyalásokon sikerült gyakorlatilag megtartani az alelnöki széket - nyílt titok volt ugyanis, hogy az USL is fente a fogát az újabb alelnöki székre. A tanácsülés után többen is mondták: annyira komoly politikai csatározások folytak az alelnöki székért, hogy még egy órával a tanácsülés előtt sem volt száz százalékos, hogy RMDSZ-es lesz az alelnök.

Riedl Rudolf (középen) a Szatmár Megyei Tanács új alelnöke

- Örülök, hogy a józan ész győzött - mondta a tanácsülést követően Pataki Csaba, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke. Nem tagadta, hogy hosszas tárgyalásokkal készítették elő az alelnök-választást, de azzal, hogy RMDSZ-es került az alelnöki székbe, normalizálódott a helyzet a Szatmár Megyei Tanácsban.

Pataki szerint az elkövetkező hetekben  arra fognak törekedni, hogy szatmárnémeti vezetőségében is sikerüljön helyreállítani az egyensúlyt, azaz megszerezni egy alpolgármesteri széket, bár az USL ez ügyben tárgyalóasztalhoz sem hajlandó ülni.

- A város jelenlegi vezetőinek nem szabad megfeledkezniük arról, hogy a Városi Tanácsban a pártok közül az RMDSZ rendelkezik a legtöbb tanácsossal, másrészt pedig a város etnikai összetétele is indokolttá tenné egy magyar alpolgármester jelenlétét. Az RMDSZ-frakció munkája valószínűleg felhívja majd a figyelmet erre, illetve bízunk abban is, hogy a társadalom is nyomást fog gyakorolni a városvezetőkre, hogy belássák ezt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: